A magyarok 77 százaléka szerint az ukrajnai háborúnak és a magas energiaáraknak fel kell gyorsítaniuk a zöld átállást; ez 12 százalékponttal magasabb az uniós átlagnál és a harmadik legmagasabb arány az EU 27 tágallamában - adta hírül az Európai Beruházási Bank (EIB) az MTI-nek.

A luxemburgi székhelyű beruházási bank éves éghajlati felmérése szerint az EU tagországai közül csak Horvátországban (81 százalék) és Olaszországban (77 százalék) volt magasabb azok aránya, akik szerint a háború után kialakuló magas energiaárak miatt gyorsítani kell a zöld átmenetet.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok 91 százaléka szerint az éghajlatváltozás hatásai már érezhetők a mindennapokban, ez 4 százalékpontos növekedés 2021-hez képest,

viszont csak honfitársaink alig több mint a harmada gondolja azt, hogy 2030-ig jelentősen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. Pedig a megkérdezettek 86 százaléka szerint globális katasztrófához vezet az, ha ez nem teljesül, és nem mérsékeljük határozottan az energia- és árufogyasztást.

A magyarok 90 százaléka kritikus a kormánnyal, amely szerintük túl lassan cselekszik a zöld fordulat terén.

Továbbá a polgárok kétharmada azt is gondolja, hogy a kormánynak elsőrangú kérdésként kellene kezelnie a megújuló energia fejlesztését. Bár elmaradunk az uniós átlagtól, mégis döntően azt gondoljuk, hogy a vállalkozások viszont készek átállni a fenntartható gazdálkodásra.

A magyar megkérdezettek 71 százaléka adók formájában is kifejezni környezetvédő elköteleződését. Szerintük magasabb adót kellene kivetni a légi közlekedésre és a városi terepjáróra, a lakosság kétharmada pedig magasabb áron adná a nagyobb fogyasztóknak az energiát.

Azzal kapcsolatban viszont eléggé elutasítók vagyunk, hogy a saját háztartásunkon kezdjük az energiaspórolást.

Mindössze 19 fokon maximalizálni télen a szoba hőmérsékletét, nem volnák hajlandók, csak minden tizedik polgár - ez rossz hír a kormánynak, amely viszont 18 fokot várna el tőlünk és az állami intézményektől. Az uniós átlag ezzel szemben 28 százalék.

Bár nem szeretnénk spórolni a melegen, a magyarok harmada már most sem engedheti meg magának azt a "luxust", hogy kellően felfűtse otthonát. Ezzel párhuzamosan szintén 32 százalék várná azt a kormánytól, hogy csökkentse az energiát érintő adókat. Az energiaspórolás ösztönzését elősegítő kampányok indítását csak a lakosság negyede tartana szükségesnek.

Teresa Czerwinska, az EIB alelnöke a felmérés tanulságaként azt mondta, hogy a magyarok többségében támogatják a megújulóenergia-termelésre való áttérés kiemelt kezelését a globális éghajlati és energiaválság leküzdésének hatékony módjaként..

A kiemelt kép forrása: unsplash.com