Hat, a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet jelent meg a hétfő esti Magyar Közlönyben

– írta meg a hvg.hu.

A lap megjegyezte, hogy az egyikben előkerült a Népszava által már a múlt héten megszellőztetett, Rogán Antal alá tartozó Nemzeti Eseménykezelő Központ is.

A rendelet azonban csupán egy helyen említi a Nemzeti Eseménykezelő Központot, ez fogja kiváltani a korábbi operatív törzseket és a rendkívüli jogrend alatt működő munkacsoportokat.

Amint arról a hvg.hu beszámolt, a Nemzeti Eseménykezelő Központ lapértesülések szerint

szuperhatóságként fog Rogán Antal alá tartozni, a központ rendkívüli helyzetben közvetlen irányítása alá vonhat kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenységeket.

A hétfőn este megjelent rendeletben a minisztériumok, a kormányzati hivatalok és a nemzetbiztonsági szolgálatok védelmi és biztonsági feladatinak ellenőrzését írja elő.

A rendeletből kiderül, hogy

az ellenőrzéseket éves ellenőrzési terv alapján fogják elvégezni, az azok alapján elkészülő jelentéseket pedig a „Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzeti információs államtitkára útján a Kormány részére terjeszti elő”.

Archív fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen egész napos kormányülés a Karmelita kolostorban 2022. október 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán