Egy pikáns történethez nem kell más, mint fantázia. A fantázia azonban az ember azon képessége, amelyet a hírszerkesztésben épp hogy a küszöbön kellene hagynia az újságíróknak - legalább is azoknak, akik annak tartják magukat. A legendás orosz álhír-birodalomban azonban éppen az az érdem, ha minél valóságosabbnak festő hazugságot ötölnek ki a hackerek vagy a közösségi médiamegosztó portálok szerkesztői.

Így történt ez most is az Északi Áramlat robbanásaival kapcsolatban is.

Mivel annak híre azért orosz polgárokat is elért, hogy történt valami az Európát ellátó földgázvezetékkel, az álhírpópák gyorsan megpróbáltak kitalálni valamit, amely annyira összezavarja a hírfogyasztókat, hogy már inkább legyintenek az ügyre. Vagy hiteltelenítik azokat a vádakat, amelyek szerint orosz szabotázs akció állhat a robbanás mögött.

Elterjed ugyanis az összeesküvés-elméletek széleskörű világában, hogy egy svéd ügyész, bizonyos Erik Olsson (más forrásban Ollsen) vizsgálja az Északi Áramlatnál történteket. Mikor azonban a svéd nyomozó előállt volna a vizsgálat eredményeivel, akkor meghalt egy méhszúrás miatt. Testét pedig boncolni sem lehet, el is hamvasztották. Volt, nincs.

Hogy mind ez miért érdekes nekünk, magyaroknak?

Azért, mert ez a szegény, pórul járt svéd ügyész vagy nyomozó történetesen a mi Borkai Zsoltunk, Győr szexbotrányba belebukó korábbi polgármestere. Legalább is az orosz összeesküvés-irodalom az ő fotójával azonosította az Északi Áramlat vizsgálóját. A Blikknek sikerült elérnie telefonon a korábbi politikust, aki épp kerti munka közben válaszolt az újság kérdéseire.

Ez egy baromság! Maradjunk abban, hogy senkit nem akarok megsérteni, de sajnos a világ elég hazug hellyé vált, és ebben a hazugságban a média előszeretettel sütkérezik. Talán az egyik pápa mondta annak idején, a rossz hír is tud jó lenni, de azért ez mégiscsak túlzás

- nyilatkozta a lapnak a politikus, majd indulatosan továbbfolytatta, ugyanis nem ez volt az első eset, hogy halálhírét keltették:

Egyszer már felakasztottam magamat, most Olsson néven haltam meg, de könyörgöm, még élek! Úgy látom, ez egy visszatérő elem az életemben, hogy olykor a halálhíremet keltik, valahol csak nevetni lehet rajta

- zárta a rövid interjút Borkai Zsolt. A Blikk visszakalandozott a valóságba, és felidézte, hogy az AFP a terjedő összeesküvéssel kapcsolatban megkereste a valódi svéd ügyészséget, miként áll az Északi Áramlattal kapcsolatos nyomozás. A szervezet nemes egyszerűséggel annyit válaszolt, hogy 

egyetlen Erik Olsson nevű ügyész sem halt meg méhcsípés következtében.

A kiemelt kép forrása: Facebook