Meghallgatták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökét a parlament költségvetési bizottságában. Koltay András ismertette a szervezet 2023-ra vonatkozó pénzügyi terveit, amelyben kiemelte, hogy

3,5 milliárddal kevesebb pénzből fog gazdálkodni jövőre, mint idén.

Az elnök a vg.hu beszámolója szerint elmondta, hogy az NMHH kötségvetése továbbra is négy pillérre támaszkodik: a hatóság, a Médiatanács, a tanács kezelésében lévő előirányzatok, valamint az igazi pénznyelő (ezt a kifejezést ő nem használta), a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Koltay részletezte a keretszámokat is: a hatóság 58,6 milliárdot kap, a Médiatanács beéri kevesebb mint egy milliárddal, a kezelésében lévő az előirányzatokra vonatkozóan pedig 1,3 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel tervez.

A legnagyobb tétel az NMHH költségvetéséből az MTVA büdzséje, ami jövőre 126,6 milliárd lesz, hozzászámítva 5,5 milliárd kereskedelmi bevételt. Összességében 3,5 milliárddal költenek majd el a mi pénzükből a közmédiában jövőre.

Ha már meghallgatták az NMHH elnökét, akkor a költségvetési bizottság ellenzéki tagjai érdeklődtek a közmédia tartalmáról is. Koltay nem hagyta magát, és elmondta, hogy a hatóság nem szól bele a közmédia műsorpolitikájába, és mivel 1996 óta létezik a magyar jogrendben a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye a hatósági eljárásban szubjektivitásról szó sem lehet.

A 2010-es évek elejéhez képest ráadásul egyre csökken a kiegyensúlyozottsági panaszok száma is

- emelte ki a hatóság elnöke, amely szerinte azzal is összefügg, hogy az online kommunikáció térnyerésével csökkent a televíziós és a rádiós hírműsorok jelentősége. A vitát követően a bizottság 11 igen és 5 nem szavazattal elfogadta a költségvetési tervet, amely így kerül is a parlament elé.

A kiemelt kép forrása: Wikipédia