Mint arról korábban beszámoltunk, a Szent György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola egyik tanára, Farkas Dániel vitába szállt Pócs János azon bejegyzésével, amikor társadalmi feszültség szításával vádolta meg a tiltakozó tanárokat. Már akkor arról értesültünk, hogy a bejegyzésnél nem akar megállni, hanem kész arra, hogy konkrét megmozdulásokkal is segítse az oktatás színvonalának emelését.

A hétvégén, a nagy 23-i tüntetés előtti estén Farkas Dániel a Facebook-oldalán tett közzé egy nyilatkozatot, amelyet az intézmény számos tanára és dolgozója aláírt. Nyilatkozatuk első sorait transzparensre is kiírták, amely mellett csoportképet készítettek, és megformázták a tanár-tiltakozások szimbólumává váló felkiáltójelet is.

Sztrájkolókkal tüntetőkkel szolidaritást vállalunk, ezzel a magasabb keresetért és a munkaterhelés csökkentése érdekében folytatott küzdelmüket támogatjuk, illetve szolidaritást mutatunk a véleményüket vállalni merő pedagógusokkal.

Nyilatkozatukban határozottan megszólították: ha nem lesz komolyabb változás, az oktatásrendszer össze fog omlani.

Hozzátették, hogy olyan rendszerben szeretnének tanítani, ahol sem a diákok, sem a tanárok nem túlterheltek, és munkájuk megbecsült. Ahol verseny alakulhat ki az állást kereső tanárok között, nem pedig összeteszik a két kezüket, ha akad egy jelentkező. A nyilatkozatban felidézik azt is, hogy a kormány tartja magát az eredeti ígéretéhez, akkor a stabil anyagi megbecsülés elegendő lehetett volna pályaelhagyások megelőzésére és a tanári pályaválasztás ösztönzésére. Törekvéseikhez pedig a társadalom támogatását kérik.

A kiállásuknak az is a jelentősége, mert egyházi iskolaként nem tartoznak az állami (kormányzati) tankerületi rendszerbe, mégis szolidaritást vállaltak az állami oktatásban küzdőkkel.

A kiemelt kép forrása: Farkas Dániel Facebook-oldala