Hódmezővásárhely polgármestere azt emelte ki beszédében, hogy jellemző volt a Rákosi rendszerre a propaganda, amely a nyugat halálát vizionálta, a keleti és a magyar felsőbbrendűséget bizonygatta. Hogy gyilkosságok, és karaktergyilkosságok voltak a részei annak, aki mást gondolt. 

1956 pedig fájó aktualitásokat hordoz ma is. A kérdés, ma mit tennének 1956 hősei?

  • Kérnék, hogy az ukránok tegyék le a fegyvert, némán nézzék szeretteik legyilkolását, megerőszakolását vagy ők is, Orbán Viktorral együtt megszavaznák az uniós fegyverszállítást és a szankciókat Oroszország ellen?
  • Beengednék az orosz kémbankot Budapestre, tűrnék, hogy orosz hackereknek szabad hozzáférése legyen a Külügyminisztérium dokumentumaihoz? Vagy kiutasítanák a kémeket és az Unió szövetségesei lennének?
  • Pegasussal hallgatnák le az újságírókat és a politikusokat?
  • Milliárdos vagyonokat szereznének irányított közbeszerzéssel maguknak és családjuknak? Vagy a Szegeden alakult Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) 20 pontos követelésének 11. pontjának megfelelően: ,,Követelnék, hogy állítsák bíróság elé azokat, akik felelősek az elmúlt időszak bűneiért., és hogy e tárgyalásoknak a legnagyobb nyilvánosság előtt kell lefolyniuk?
  • 1956 hősei vajon felvásárolnának tévéket, újságokat, és oda politikai ellenfeleiket nem engednék be, kitiltanák őket, és fizetett hirdetésekben folytatnának ellenük hazugságkampányokat? Vagy helyreállítanák a sajtószabadságot és igazukról nyílt vitában próbálnák meggyőzni az embereket? Ahogy a MEFESZ 12. pontjában írták: Követeljük a tájékoztatás szabadságát.
  • 56 hősei megdupláznák a saját és minisztertársai fizetését? Repülővel járnának focimeccsekre, helikopterrel az Adriára yachtozni? Vagy bevezetnék az Eurót. A MEFESZ 14. pontjában követelték: Bérügyi reformot követelünk, az alacsony bérek felemelése ütemének gyorsítását és az államtól származó összjövedelem felső határának megállapítását.
  • 56 hősei vajon csavargatnák a választási rendszert, vonnák el a forrásokat az ellenzéktől? Közpénzen klientúrát építenének és függési helyzetbe hoznák a kistelepüléseket, azok vezetőit, a közmunkásokat vagy a cigányokat? Vagy a MEFESZ követeléseinek megfelelően: Új alapokra fektetett, szabad, demokratikus választási rendszert szeretnének?
  • 56 hősei vajon privatizálnák az állami egyetemeket, leválthatatlan pártkáderekkel feltöltve a kuratóriumokat? A magyar egyetemek helyett a kínai Fudan egyetemet támogatnák több száz milliárd forinttal? Vagy az egyetemi autonómiát és annak gyors végrehajtását követelnék, mint a MEFESZ 19. pontja.

A történelem során Nagy Imre, aki, ahogy Márki-Zay fogalmazott, egy sztálinista politikus, a padlássöprés minisztere volt, megmutatta, hogy sorsfordító pillanatokban a párt-, és az egyéni érdekek elé lehet helyezni a nemzet érdekeit. A hódmezővásárhelyiek nevében arra kérte Orbán Viktort, ő is tegye meg ugyanezt. 

Az eseményen beszédet mondott még Miklós Péter, mint a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ főigazgatója, aki azt mondta, Magyarország sorsa 1944 szeptemberében, a kommunista hatalom, a Szovjetuniónak a trianoni Magyarország területére való betöréssel pecsételődött meg 1989-ig, és ez vezetett 1956-hoz. 

Két vásárhelyi embert emelt ki és méltatott felszólalásában: Gyáni Imré, aki október 19-én engedélyezte a Diákparlament összehívását a Bethlen Gábor Gimnáziumban. 1956. október 29-én törvényesen titkos választáson a Nemzeti Bizottság elnökévé választották. November 1-jén jelentős szerepet játszott a Nemzeti Parasztpárt helyi szervezetének újjászervezésében, valamint Erdei Istvánt, aki magát igazi szocialistának vallotta, mint ahogy azt is, hogy fontosak a viták, az érvelés. Ezt lényegesnek nevezte a mai fiatalok számára is.

Miklós szerint 1956 a fiatalok forradalma volt, csakúgy mint 1848. 66 éve később csatlakoztak a munkások, parasztok, értelmiségiek is. 

A megemlékezés folytatásaként a Szegedi Nemzeti Színház művészei (Horák Renáta, Szélpál Szilveszter, Szilágyi Annamária) adtak elő műsort, majd az önkormányzat, pártok, több civil szervezet helyezte el koszorúját az örökmécsesnél.

Kép: Márki-Zay Péter a hódmezővásárhelyi önkomrányzat október 23-i megemlékezésén (Kép: Márki-Zay Péter Facebook)