A kormányszóvivői tájékoztató talán legjobban várt választ: hétfőn jelenhet meg a kormányrendelet a napelemek szabályozásáról, amiben határidőként az október 31-i időpontot jelölik meg, vagyis eddig van még idő az igénybejelentésre - mondta Gulyás Gergely

Jelenleg 3000 megawatt napenergia van, ami működőképes, és 2026-ig több mint 5000 megawatt előjegyzés van.

Legfontosabb tanácsunk: azonnal, MOST indítsák el a napelemes igénylésüket, mert jelenleg minden beadott igénybejelentés elindított folyamatnak minősül!

Mit jelent az, hogy esetleg nem lesz visszatáplálásra lehetőség?

A napelem-rendszer jelenleg úgy működik, hogy a Nap által megtermelt energiának egy részét a háztartások felhasználják, a „maradékot” pedig az áramszolgáltatónak betáplálják, visszatáplálják a rendszerbe. Így tehát nem vész el az energia. A Kormányinfón elhangzott információk alapján az állam most azt tervezi (hangsúlyozom, ez még nem hivatalos információ!), hogy az áramszolgáltatóhoz való visszatáplálásra nem ad lehetőséget. Indoka szerint a szolgáltatók hálózata nem bírja azt a terhelést, amelyet az utóbbi időben megnövekedett számú napelem-rendszerek rájuk zúdítanak.

Most még a kedvezőbb, szaldó elszámolás van érvényben. A Kormányinfón elhangzottak addig nem hivatalos információk, amíg a Magyar Közlönyben meg nem jelennek. Eddig ez nem történt meg, tehát most még ki lehet használni az időt és a lehetőséget - írta meg lapunk, a frisshirek.hu is.