2023.10.03., kedd - Helga
Budapest: 12o - 13o
Az ország 19 megyéjében

Orbán Viktor: mentesítést kaptunk a gázársapka alól

frisshirek.hu | 2022. október 21. - 06:15
Orbán Viktor: mentesítést kaptunk a gázársapka alól
A gázársapka alól mentesítést kaptunk, így az nem veszélyezteti Magyarország biztonságos gázellátását, hosszú csata volt, de sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit – írta a miniszterelnök Facebook-üzenetében péntek hajnalban Brüsszelből. Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így „továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség”.

Az MTI beszámolója szerint Orbán Viktor a közösségi oldalán közölte: az Európai Bizottság energetikai javaslatai jelentették a „legnagyobb veszélyt” Magyarország számára.

Elfogadásukkal azt kockáztattuk volna, hogy néhány nap alatt leállnak a Magyarországra irányuló gázszállítások

– írta.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a veszélyt sikerült elhárítani:

Magyarország nem maradt egyedül, így sikerült egy fair megállapodást kiharcolni

– közölte.

Megállapodtunk abban, hogy ha lesz is gázársapka Európában, az nem érinti majd azokat a hosszú távú szerződéseket, amelyek nélkül Magyarország gázellátása egyik napról a másikra ellehetetlenülne – tette hozzá a kormányfő.

Bár Orbán nem részletezte, a hvg.hu cikke szerint ez az orosz állami gázszolgáltatóval, a Gazprommal tavaly kötött 15 évre szóló szerződés lehet.

Azt is tudatta, hogy ha lesz közös gázbeszerzés Európában, az nem lesz kötelező Magyarországnak, így „továbbra is nyitva az összes beszerzési lehetőség”.

Ez fontos, mert csak akkor tudjuk leszorítani az energia árát hazánkban, ha minél több forrás áll rendelkezésre, minél nagyobb a verseny a magyar energiapiacon – mutatott rá Orbán Viktor.

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2), Petr Fiala cseh (b), Alexander De Croo belga (k) és Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója kezdete előtt Brüsszelben 2022. október 20-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher