Vincze Ottó: az utolsó magyar játékos, aki számításba jött az FC Barcelona felnőtt csapatánál, ezért most a barcelonai magyar örökség feldolgozása a feladata. Büszke vagyok rá, hogy barátok vagyunk és hogy együtt dolgozhatunk

– erről még 2020 májusában számolt be Szijjártó Péter a Facebookon.

E kijelentés már elsőre „meredeknek” tűnt: az egykori magyar válogatott futballista ugyanis 1997 tavaszán a katalán klub másodosztályban szereplő B csapatában játszott, mindössze két mérkőzésen. A másodikon kiállították, ötmeccses eltiltást kapott, és többé már nem lépett pályára a gránátvörös-kék mezben.

A 24.hu cikke szerint

már akkor meglehetősen rejtélyesnek tűnt Vincze Ottó pozíciója, az elmúlt két és fél évben pedig nem igazán lehetett olvasni, hallani arról, milyen előrelépés történt a barcelonai magyar örökség feldolgozásában.

A lap ezért közérdekű adatigényléssel fordult a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, ám ezzel sem került sokkal közelebb az igazsághoz.

A külügyminisztérium ugyanis arra nem válaszolt, hogy Vincze milyen feladatokat végzett el Barcelonában, mikor és kikkel tárgyalt, és milyen konkrét eredménye van eddig a munkájának. A 24.hu-nak csak annyit sikerült megtudnia, hogy

Vincze a tevékenységével összefüggésben csupán egyszer, még 2019 októberében járt Barcelonában, vagyis még azelőtt, hogy Szijjártó bejelentette volna az exfutballista megbízását.

A külügyminisztérium válaszában egyébként kerülte is a barcelonai magyar örökség említését, inkább azt hangsúlyozta, hogy Vinczének más feladatai is vannak a tárcánál.

Vincze Ottó a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi sportdiplomáciai tevékenységének folytatásához kapcsolódó sportdiplomáciai feladatokat lát el, valamint közreműködik a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Teqball közötti diplomáciai-adományozási tevékenység koordinálásában és a magyarországi labdarúgó-akadémiák külföldi kapcsolatainak összehangolásában

– írták a 24.hu-nak küldött válaszban, amelyből az is kiderült, hogy

Vincze Ottó a feladatai ellátásáért havi bruttó 500 ezer forint megbízási díjban részesül.

A lap telefonon kereste a korábbi válogatott focistát is a külügynél végzett munkájával kapcsolatban, ám ő a minisztérium kommunikációs osztályához irányította az újságírókat, ahonnan a nem túlságosan kimerítő választ kapták az adatigénylésükre.

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter oldala