2023.06.07., szerda - Róbert
Budapest: 16o - 17o
Az ország 19 megyéjében

Van pár ország az EU-ban, ahol nagyobb volt az infláció, mint nálunk

frisshirek.hu, 2022. október 19. - 11:30
Van pár ország az EU-ban, ahol nagyobb volt az infláció, mint nálunk
Az Eurostat adatai szerint hazánk drámai árdrágulása "csak" a negyedik legmagasabb volt szeptemberben az Európai Unió tagállamai között.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Közzétette az Eurostat az Európai Unió tagállamaira vonatkozó inflációs adatait szeptemberre vonatkozóan. Ha még emlékeznek, a szakemberek várakozásaihoz mérten a 20 százalékot is meghaladta, 20,7-re szaladt fel az árdrágulás, amely azonban még mindig csak egy állomás az emelkedőn fölfelé, és nem a csúcs.

Ehhez képest az Európai Uniós inflációja szeptemberben 10,9 százalék volt, amely enyhe emelkedés az augusztusi 10,1 után - írta meg a cég adatai szerint a Privátbankár. Ezen belül az euróövezeté alacsonyabb kissé, 9,9 százalék, az augusztusi pedig 9,1 volt. Augusztushoz képest volt hat olyan tagállam, ahol csökkent az infláció, egyben stagnált, a többségben, 20-ban azonban nőtt.

Bár itthon lassan minden vásárlásba beleőszülünk a drámai drágulás miatt, a magyar infláció még a dobogóra sem fért fel, mert a balti országok elhappolták a helyeket előlünk. Észtország vitte a prímet 24,1 százalékkal, majd Litvánia 22,5-tel, végül Lettország 22 százalékkal. Loholunk azért a nyomukban, és a negyedik helyre már a mi 20,7 százalékunkkal felfértünk.

Legjobban az értékét a pénz Franciaországban őrizte meg, ott "csupán" 6,2 százalék volt az infláció, a második hely Máltáé 7,4 %-kal, majd Finnország zsebelte be a bronzt 8,4 %-kal.

A magyar infláció tehát duplája az EU átlagának.

Az Eurostat közzétette azt is, hogy mely termékek ára miként emelkedett. Ebből kiderült, hogy értelemszerűen az energiaárak szálltak el leginkább, 4,19 százalékkal, ezt az élelmiszerek, alkohol és dohányáruk követik 2,47 százalékkal, a harmadik helyre a szolgáltatások drágulása került 1,8 százalékkal.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com