K. Nórát 2020 nyara óta kereste a rendőrség és a bíróság, miután otthonában levágta magáról az elektronikus nyomkövető eszközt, és ismeretlen helyre távozott. Mivel felmerült, hogy vélelmezhetően külföldre szökött, ezért a beföldi elfogatóparancson túl európai és nemzetközi körözést is kiadtak vele szemben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a nőt 2019 februárjában érte tetten egy unokázós csalásos ügy elkövetőjeként. A bűnszervezet, akinek többi tagját az angliai Mancehsterben fogták el tavaly áprilisban, időskorú személyektől csalt ki pénzt. A banda irányítói az Egyesült Királyságból hívták fel a magyar sértetetteket azzal, hogy különböző ürügyekkel nagyobb összegek átadására bírják rá őket, majd a sértettek címére már a Magyarországon tartózkodó bandatagok mentek ki. Miután megkapták a pénzt, egyből továbbították is külföldön lévő társaiknak. Az itthoni elkövetők egyike volt K. Nóra is. Mindaddig együttműködött a hatóságokkal, míg a bűnügyi felügyelet alól ki nem vonta magát. A BRFK ekkor adott ki ellene elfogatóparancsot. De kereste a Fővárosi Törvényszék is, lopás bűntett miatt rá kiszabott 7 év letöltendő szabadságvesztés miatt.

K. Nóra akkor került fel a legkeresettebb 50 magyar bűnöző oldalára, amikor a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre. A keresésébe ekkor kapcsolódtak be a KR NNI célkörözési fejvadászai. Miután a szálak – csakúgy, mint a korábbi unokázós csalók esetében is – az Egyesült Királyságba vezettek, a magyar nyomozók felvették a kapcsolatot az északír társhatósággal az ENFAST hálózaton keresztül. Az így átadott információk alapján aztán a National Crime Agency (NCA) azonosította K. Nóra észak-írországi tartózkodási helyét, és fogta el 2022. október 13-án reggel. Bár a rendőrök kiérkezésekor K. Nóra megpróbálta magát egy rokonának kiadni, és még egy hamis okmányt is átadott részükre, azonban az intézkedő egyenruhásokat nem sikerült megtévesztenie, így végül elismerte valós személyazonosságát. Miután elfogták, őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek - írja a police.hu.

Az úgynevezett unokázós csalók időről időre feltűnnek az ország számos pontján, hogy több millió forintot csaljanak ki gyanútlan emberektől. A módszerek olykor változnak, de a lényeg ugyanaz marad. Telefonon hívják áldozatukat, hogy egy családtagjuk bajba keveredett, azonban ők tudnak nekik segíteni. Egy feltétellel. Ha egy bizonyos összeget átutalnak nekik, vagy pedig egy előre megbeszélt személygépjárműben tartózkodó illetőnek átadják az ígért pénzt.

Az Ózdi Rendőrkapitányság múlt heti tájékoztatása alapján most is jelenleg négy ilyen eljárás van folyamatban.

Legtöbbször egyedül élő, vagy idős személyeket próbálnak meg átverni a csalók. Ezért fontos, hogy figyeljünk oda szüleinkre, nagyszüleinkre és tájékoztassuk őket erről az esetleges bűntettről, hogy ne válhassanak áldozattá.

Fontos, hogy mindig győződjünk meg arról, hogy az illető igazat állít-e. Amennyiben nem, úgy haladéktalanul keressük fel a hatóságokat, hogy minél előbb megkezdhessék a nyomozást az ügyben.