Mint arról korábban beszámoltunk, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón bejelentette, hogy jelentős változtatást léptet életbe a kormány a napelemek engedélyeztetésében. A Greenpeace tiltakozását fejezte ki a módosítás hallatán, mondván az gyakorlatilag felszámolja hazánkban a napenergiával kapcsolatos fejlesztést.

Mivel a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát

- nyilatkozta csütörtökön a kancelláriaminiszter. A nemzetközi szervezeten túl most hangot adott nemtetszésének a hazai napelemes közösség. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) az MTI-nek közre adott nyilatkozatában arról ír, hogy Gulyás Gergely bejelentése ellentétes a kormány eddigi törekvéseivel, amely igenis ösztönözte a napelemes rendszerek elterjedését.

A hálózati visszatáplálás lehetőségének megszüntetése a háztartások számára értelmetlenné teszi a napelemes beruházásokat

- jelentették ki a közleményben, majd kiemelték azt, hogy a szaldós elszámolás is megszűnik, holott arra az EU lehetőséget biztosított volna még a jövő év végéig. A betáplálás megszüntetése lassítani fogja a megtérülést, az energiafelhasználás időpontját ugyanis az energia megtermeléséhez kell időzíteni. Másképpen akkumulátort kell hozzá telepíteni, amely egy háztartásnak nagyon költséges beruházás.

Arról nem is beszélve, hogy még a drága akkumulátor is csak a napközbeni többletet képes elraktározni, az energiatárolása pedig további költségeket von maga után. Példaként hozták, hogy a tavaly novemberi pályázat 2,9 millió forintra becsülte meg az egy 5 kilowattpeakes (kWp) teljesítményű, 2,2 millió forintba kerülő napelemes rendszerhez tartozó akkucsomag telepítésének költségét. Az árak pedig azóta csak emelkedtek.

Ezzel a lépéssel a kormány a napelemes rendszerek terjedésének elősegítése helyett a fejlődés ellenében lép fel és nem segíti azt sem, hogy csökkenjen Magyarország jelentős villamosenergia-importja

- szögezte le közleményében a szövetség, mely szerint a kormány új döntése ellentétes nemcsak az ágazat, hanem a lakosság és az ország érdekeivel is.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com