A harmadik negyedév végig több mint százezer ingatlan adás-vétele történt meg a piacon, ezen belül szeptemberben 9200 ingatlan cserélt gazdát, ami mintegy 6 százalékkal kevesebb az augusztusinál - adta közre a friss hírt az MTI a Duna House ingatlaniroda közleményét szemlézve. A társaság jóslásokba is bocsátkozott, meglátásuk szerint ugyanis az év végével bezárólag idén összesen 120-130 ezer tranzakcióra számít országosan, míg az elmúlt évben többet, 152 ezer ingatlant adtak el hazánkban.

A Duna House adatai alapján azt tapasztalta, hogy az első félév után kissé megtorpant az ingatlan adás-vétel. Az eladók és a vevők egyaránt kivárnak, amely akár az árakra és a forgalomra is hatással lehet a negyedik negyedévre vonatkozóan. Ez a jelenség azonban egyelőre minimális a piacon, még nem indult meg csökkenés, legfeljebb a vevők alkupozíciója erősödött kissé.

A kevesebb tranzakción belül a társaság a befektetők jelenlétét látta fokozódni. Továbbá Budapest belső kerületeiben nőtt meg valamelyest a kiadásra tökéletes kislakások iránti érdeklődés. A korábbi kedvenc Zugló, a kerületek közötti versenyben a 11-ik helyre szorult vissza. Változás történt abban is, hogy míg tavaly főként 20-30 milliós pesti ingatlaneladások történtek, idén inkább a 70 millió forint feletti otthonok cseréltek gazdát.

Emelkedtek az árak is. A budai panelek 29 százalékkal, a pesti oldalon 30 százalékkal 2021 harmadik negyedévéhez viszonyítva. A téglából készült otthonokért már átlagosan meghaladt a 90 millió forintot a vétel ár Budán, míg a pesti oldalon 17 százalékos volt a drágulás ebben a kategóriában.

A tavalyihoz képest jelentősen emelkedett az 50 millió forint feletti árkategória dominanciája a Pest megyei eladások között.

A társaság szerint a fővárosra és Pest megyére tekintettel leghamarabb Budán a használt téglaépítésű ingatlanok kelnek el. Az új építésű ingatlanokból a legnagyobb kínálat a XIII., a IX. és a XI. kerületben áll az érdeklődők rendelkezésére. Az áltagos négyzetméterár a fővárosi új lakások esetében 1,2 millió forint, a legmagasabb árú kerület a budai I. kerület, ahol az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelítette a 3 millió forintot - zárta közleményét a cég.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com