2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 15o - 18o
Az ország 19 megyéjében

Kivárás az ingatlanpiacon?

frisshirek.hu, 2022. október 15. - 10:26
Kivárás az ingatlanpiacon?
A jelenség még enyhe, de a Duna House ingatlaniroda a számaiból azt olvassa ki, hogy kivárnak az eladók és a vevők az ingatlanpiacon, amely később talán árcsökkenést is magával hozhat.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A harmadik negyedév végig több mint százezer ingatlan adás-vétele történt meg a piacon, ezen belül szeptemberben 9200 ingatlan cserélt gazdát, ami mintegy 6 százalékkal kevesebb az augusztusinál - adta közre a friss hírt az MTI a Duna House ingatlaniroda közleményét szemlézve. A társaság jóslásokba is bocsátkozott, meglátásuk szerint ugyanis az év végével bezárólag idén összesen 120-130 ezer tranzakcióra számít országosan, míg az elmúlt évben többet, 152 ezer ingatlant adtak el hazánkban.

A Duna House adatai alapján azt tapasztalta, hogy az első félév után kissé megtorpant az ingatlan adás-vétel. Az eladók és a vevők egyaránt kivárnak, amely akár az árakra és a forgalomra is hatással lehet a negyedik negyedévre vonatkozóan. Ez a jelenség azonban egyelőre minimális a piacon, még nem indult meg csökkenés, legfeljebb a vevők alkupozíciója erősödött kissé.

A kevesebb tranzakción belül a társaság a befektetők jelenlétét látta fokozódni. Továbbá Budapest belső kerületeiben nőtt meg valamelyest a kiadásra tökéletes kislakások iránti érdeklődés. A korábbi kedvenc Zugló, a kerületek közötti versenyben a 11-ik helyre szorult vissza. Változás történt abban is, hogy míg tavaly főként 20-30 milliós pesti ingatlaneladások történtek, idén inkább a 70 millió forint feletti otthonok cseréltek gazdát.

Emelkedtek az árak is. A budai panelek 29 százalékkal, a pesti oldalon 30 százalékkal 2021 harmadik negyedévéhez viszonyítva. A téglából készült otthonokért már átlagosan meghaladt a 90 millió forintot a vétel ár Budán, míg a pesti oldalon 17 százalékos volt a drágulás ebben a kategóriában.

A tavalyihoz képest jelentősen emelkedett az 50 millió forint feletti árkategória dominanciája a Pest megyei eladások között.

A társaság szerint a fővárosra és Pest megyére tekintettel leghamarabb Budán a használt téglaépítésű ingatlanok kelnek el. Az új építésű ingatlanokból a legnagyobb kínálat a XIII., a IX. és a XI. kerületben áll az érdeklődők rendelkezésére. Az áltagos négyzetméterár a fővárosi új lakások esetében 1,2 millió forint, a legmagasabb árú kerület a budai I. kerület, ahol az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelítette a 3 millió forintot - zárta közleményét a cég.

A kiemelt kép forrása: unsplash.com