Atomtöltet szállítására is alkalmas rakétákkal szereli fel Oroszország a belarusz légierő Szuhoj-25-ös (Varjú) vadászgépeit, jelentett egy belarusz független hírforrás, a Belarus Hajun Project az orosz RIA hírügynökség által közölt moszkvai nyilatkozat alapján - írja a 168.hu.

A belarusz védelmi minisztérium pedig közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első csoportjai megérkeztek. Arról nem szól a híradás, hogy mennyien.

A group of the mobilized Russians arrived in Belarus.

The Ministry of Defense of Belarus published a photo report of meeting the first echelon with the Russian military, who will be part of the so-called “regional group of troops.”
1/8 pic.twitter.com/GNYp1fITcE

— Belarusian Hajun project (@MotolkoHelp) October 15, 2022

A vonatokról és teherautókról képeket tettek közzé, hasonlóan az orosz katonákhoz, akiket népviseletbe öltözött nők üdvözöltek kenyérrel és sóval a kezükben, ami a szláv vendégszeretet hagyománya - írja az mn.hu.

Belarusz kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál, és a határait hivatott biztosítani.

First echelons with the Russian military arrived in Belarus.
According to the Ministry of Defense of Belarus, these servicemen are part of the regional group of forces. pic.twitter.com/bW5od6On7g

— Belarusian Hajun project (@MotolkoHelp) October 15, 2022

Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.

Maga Lukasenka az elmúlt napokban a NATO „támadásainak veszélyére” figyelmeztetett Belaruszban, azt állítva, hogy a lengyelek agressziót szerveznek országa ellen, így segítve a harcoló ukrán hadsereget. Mindezt a lengyel kormány és a NATO is tételesen cáfolták.

Pénteken pedig elmondta, hogy véleménye szerint nem kellene további nyomást gyakorolnia Ukrajna ügyében a Nyugatnak Putyinra, mert

„ha sarokba szorítják őt, a teljes bolygónk elpusztulhat”.


Megérkeztek Belaruszba a Moszkva és Minszk által létrehozott közös katonai egység első orosz katonái – közölték szombaton a helyi hatóságok, miután a héten bejelentették az ország határainak az ukrán fenyegetéssel szembeni védelmére hivatott erő megteremtését.

A belarusz védelmi minisztérium közleményében azt írta, hogy a regionális katonai egységet alkotó orosz katonák első csoportjai megérkeztek, de nem közölte az oda telepített orosz katonák számát.

Képeket tett közzé ugyanakkor a vonatokról és teherautókról, valamint az orosz katonákról, akiket népviseletbe öltözött nők üdvözöltek kenyérrel és sóval a kezükben, ami a szláv vendégszeretet hagyománya.
Belarusz kitart amellett, hogy ez a haderő pusztán védelmi célokat szolgál, és a határait hivatott biztosítani.

Minszk, amely Moszkva szövetségese az ukrajnai konfliktusban, már a háború elején átengedte a területét az orosz hadseregnek céljai megvalósításához, de a fehérorosz hadsereg eddig nem vett részt az ukrán területen folyó harcokban.

Minszk azt állítja: nem gondolkodik azon, hogy az orosznál jóval kisebb hadserege az oroszokkal vállvetve harcoljon Ukrajnában.