Soha nem látott pedagógusbéremelés jön

- jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. Ennek feltétele azonban az Európai Unióval kötött megállapodás - emelte ki a politikus. A kormány januártól 10 százalékkal akkor is emelné a tanárok bérét, ha a megállapodás nem jön létre, de ha sikerül az EU-s pénzekről megegyezni, akkor ennek sokszorosát könyvelheti el majd a pedagógustársadalom.

Gulyás Gergely számszerűsítve az emelésről azt mondta, hogy jövőre 20,8 százalékkal, 2024-re 25 százalékkal, 2025-ben pedig akár 30 százalékkal is emelkednének a tanárok fizetése. Átlagosan - hangsúlyozta később a kancelláriaminiszter.

A tanárok elbocsátásával kapcsolatban nem volt hajlandó kimondani, hogy azok és a tankerületek fenyegetése méltánytalan lenne. A polgári engedetlenség intézményének létét tagadta, majd hozzátette, hogy arról csak akkor érdemes beszélni, ha magasztos célok miatt folytat valaki ilyen tevékenységet, de a bérkövetelést nem tartja magasztos célnak. Bár újságírók felvetették, hogy a tiltakozó tanárok az oktatás helyzetének átfogó átalakításáért is küzdenek, erre érdemben nem reagált. Meglátása szerint jogszerűtlenül tiltakoznak a tanárok, bár ezt a mondatot nem volt hajlandó kimondani, csak körbeírva fogalmazta meg így a kormány álláspontját.

Láthatáron az uniós pénz 

Az aktuális kormányülésről pedig pedig azt mondta, hogy a kormány eredményesnek tartja az egyeztetéseket. 17 vállalásban kötöttek egyezséget, amelyeket a magyar kormány visz majd végbe az EU-s támogatások átláthatóbb és korrupciómentesebb elköltéséért. Többek mellett megemlítette Gulyás az Integritás Hatóság életre hívását valamint azt, ho csökkentik majd az egyajánlatos közbeszerzések számát.

Sokakat érinthet a kancelláriaminiszter napelemes beruházásokkal kapcsolatos bejelentése. Kijelentette, hogy jelenleg több az igény, mint amennyit a hálózat a napelemekből be tudna fogadni, ezért a szabályozást felül kell vizsgálni.

Meg kell szüntetni a betáplálás kötelezettségét a következő napelem-telepítéseknél. A szolgáltatóval így nem kell egyeztetni a következő igénylések alkalmával, hanem a felhasználó csak saját maga és háztartása számára fordíthatja majd a nap erejéből nyert energiát. Ez az intézkedés csökkenti majd a miniszter szerint a bürokatikus eljárást.

A miniszter újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a - kormány által is megszavazott - EU-s szankciókkal kapcsolatos konzultációs íveket péntektől postázzák majd.

A kép forrása: MTI / Balogh Zoltán