A mai kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy alapjaiban változik meg a napelemek engedélyezésének rendszere Magyarországon. Vannak azok a szerencsések, akiknek már befogadták az igényét, azoknak nem változik a jelenlegi szabaályozás. De azok, azok, akik eddig keresgélték a beruházót, esetleg már hónapok óta várakoznak a sorban, hogy végre megérkezzen a befogadó nyilatkozat, nos, azok nagyon nem járnak jól. Mindez a hálózatba betáplálókra vonatkozik. 

Mivel a villamosenergia-rendszer jelenleg nem tudja befogadni a megtermelt energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük. Akik ezt követően telepítennek, azoknak változik a szabály. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak a saját háztartásában használhatja fel az energiát

- mondta el a kancelláriaminiszter.

  • Az energiahálózatot úgy kell átalakítani, hogy minél több zöld energiát tudjon befogadni
  • Jelenleg azonban több az igény, mint amit a hálózat jelenleg be tud fogadni
  • A befogadott igények kapcsán nem fog változni a szabályozás, de az új igények kapcsán igen
  • Akinek napeleme volt, az az abból származó energiát kötelezően betáplálta a hálózatba, és onnan kapta vissza az áramot. A jövőben a még elő nem jegyzett igények kapcsán fognak változtatni.
  • Mivel a hálózat ennyi, napelem által termelt energiát nem tud befogadni, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztik – ez a jövőben napelemet telepítőkre és azokra vonatkozik, akik nem adtak be igényt. Ők a jövőben közvetlenül a saját háztartásukban használhatják fel az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye.
  • Ez vonatkozik a háztartásokra és azokra a vállalkozásokra is, akik a saját felhasználásra, saját célra állítanak elő villamosenergiát – tette hozzá.
  • Ha az egyébként nagyon költséges hálózatfejlesztés megvalósul, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik.

Greenpeace: ennyi volt a napenergiás fejlesztéseknek

A Greeanpeace is elsők között reagált a bejelentésre: szerintük a kormány megásta a napenergiás fejlesztések sírját ezzel a döntéssel. Véleményük szerint

"a magyar állam ezzel a szél betiltása után a napenergiás fejlesztéseket is nagyjából kinyírta Magyarországon."

Számos szakmai szervezet - az elmúlt években számos alkalommal figyelmeztette a kormányt, hogy a hálózat fejlesztése nélkül a napenergia terjedése előbb-utóbb akadályokba fog ütközni. Nem történt semmi, így idén májusban először a nagy naperőművek hálózati csatlakozására hirdettek stopot. Most pedig a háztartási rendszerek kiépítését állítják le gyakorlatilag azzal a döntéssel, hogy felfüggesztik a betáplálás lehetőségét azoknál, akik a jövőben telepítenek napelemet - tették hozzá.

Az energiaválságra gyors, olcsó, klímabarát és energia függetlenséget biztosító választ csak a megújulók adhatnak. Ezek fejlődését mégis akadályozzák, és a támogatás kérdésében az EU-ra mutogatnak. Mindeközben pedig számolatlanul öntik a pénzt a sehova sem vezető technológiákba, például a lignitet égető, klímagyilkos Mátrai Erőmű feltámasztásába, vagy a soha el nem készülő Paks II.-be

- írja a Greenpeace.