Nyíregyházán, a Homoksoron egy óvoda csoportszobájában darazsak veszélyeztették a gyerekeket. A darazsak a tetőszigetelésbe fészkeltek. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók létráról megkeresték a darázsfészket, és kéziszerszámokkal eltávolították a darazsakat.

A kánikula, a meleg, száraz idő és a változó klíma miatt évről évre jobban kitolódó meleg időszak  kedvez a darazsak elszaporodásának. A fagyok beálltáig számíthatunk az aktívitásukra, a hideg idő viszont már hamar megtizedeli őket. A telet egyedül csak a  a megtermékenyített királynő tudja átvészelni, persze csak akkor, ha talál egy megfelelő búvóhelyet, ahol zavartalanul tud hibernálódni.

Tavasszal aztán a napsugár útja előcsalogatja, és amint a megfelelő területre rátalál, nekikezd a fészek kiépítésének, majd megkezdi a tojások lerakását. A darázsfészek eltávolítására sok házi megoldás is létezik a füstöléstől egészen a permetezésig, mégis jobb, ha szakemberekre bízzuk ezt a feladatot. 

Mátészalkán egy lakás tulajdonosa elesett otthonában, és nem tudott ajtót nyitni a mentőknek. A mátészalkai hivatásos tűzoltók az ajtón keresztül, károkozás nélkül jutottak be a lakásba, a mentők ezután kórházba tudták szállítani a tulajdonost.

Nyíregyházán, az M3-as autópálya Nyugati lehajtója mellett hatvan négyzetméteres területen égett akácos aljnövényzete. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók a tüzet kéziszerszámokkal és gyorssugárral eloltották - írja a megyei katasztrófavédelem.

fotó: illusztráció/pixabay