Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere korábban úgy fogalmazott, hogy alföldi város vagyunk, természetes módon síkvidéki adottságokkal, amelyek igencsak alkalmassá teszik Békéscsabát a kerékpározásra. A városban az átlagnál jóval többen bicikliznek, úgyhogy a város vezetésének nagy felelőssége van abban, hogy javítsa az infrastruktúrát. 
Hangsúlyozta több platformon, hogy minél több jó minőségű kerékpárúttal rendelkezünk, annál inkább fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet, s a Wenckheim-kerékpárút megépítése éppen ezt a célt szolgálja. Kiemelte, hogy a továbbiakban is nagy szerepet szánnak a kerékpárút építéseknek. A Ligeti soron épülő új kerékpárút mindössze 500 méter hosszú, a jelentősége azonban mégsem elhanyagolható. Ez az aszfaltcsík azért játszik nagy szerepet, mert a Békési utat köti össze a Gyulai úttal. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy az utcában található óvoda környékén továbbra is megmaradjanak a parkolási lehetőségek.
Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzata kiírásában tájékoztatott, hogy a kerékpárút fejlesztéseknek az is a célja, hogy a fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések valósuljanak meg a megyei jogú városok területén, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához. 
Közzétette azt is, hogy nyáron a bányatavaknál lévő új kilátó megrongálódása, valamint a kerékpárjavító szerszámok eltűnése után a kihelyezett értékes, egyedi tervezésű 4 db padot és 2 db asztalt ismeretlenek eltulajdonították. Továbbra is arra kérik a lakosságot, hogy aki valamilyen információval rendelkezik a bútorokat illetően, szíveskedjen azt jelezni a polgármesteri hivatalban, illetve felhívták a figyelmet a közös értékek és környezetünk óvására.
Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka a legutóbb facebook oldalán tudósított arról, hogy jelenleg hol is tart a kerékpárút építése: 
Mokry utca – Szarvasi út közötti összeköttetést szolgáló kerékpárút
A volt hadivágány nyomvonalán a teljes szakaszon elkészült az aszfaltburkolat és közvilágítás, padka építés, forgalomtechnikai jelzések telepítése, festése.
A Mokry utcán a tervezett lokális burkolatjavítások elkészültek, a burkolatjel festése is megtörtént.
Ezen a területen a munkálatok befejeződtek, várhatóan a jövő hét folyamán megkezdődik a műszaki átadás-átvétel.
Dobozi út melletti kerékpárút III. ütem felújítási munkái részeként az aszfaltozás elkészült, a padka, a rézsű, az árok kialakítása, a korlát felújítása folyamatban van.
A gerlai Holt-Körös hídon megtörtént a hídszegély betonozása, megkezdődtek a forgalomtechnikai munkálatok a burkolati jelek felfestésével, korlátépítéssel. Az építési munkálatok várhatóan október közepén fejeződnek be. Az elkészült kerékpárútszakasz műszaki átadás-átvételére várhatóan 2022 novemberében kerül sor.