2023.06.01., csütörtök - Tünde
Budapest: 18o - 21o
Az ország 19 megyéjében

Putyin helyett Európát sürgette békére Szijjártó a szlovén-magyar találkozón

frisshirek.hu, 2022. október 11. - 12:40
Putyin helyett Európát sürgette békére Szijjártó a szlovén-magyar találkozón
Szijjártó Péter fogadta Matjaz Han-t, szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai minisztert, akivel a közös sajtótájékoztatón beszélt a két ország együttműködésének lehetőségeiről, de kitért az orosz-ukrán háború újabb fejleményeire is. Majd Oroszország helyett Európát szólította fel arra, hogy a béketeremtésre koncentráljon.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A jelenlegi válsághelyzetben még inkább felértékelődik a kiszámítható, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés a szomszédos országokkal, így a magyar-szlovén kapcsolatok is rendkívül előnyösek mindkét fél számára - adta közre a friss hírt az MTI Szijjártó Pétert idézve.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Matjaz Han szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy az ukrajnai háború és a szankciók miatt egekbe szökő árak recesszióval fenyegetnek Európában, ezért fontos a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalni.

Szijjártó Péter méltatta Magyarország és Szlovénia kapcsolatát, amelyet még szorosabbra fűznének, és kölcsönösen támogatni fogják egymás beruházásait, mivel ezek jelentősen hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés fenntartásához. Ehhez adott minden alap, miután a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly majdnem elérte a hárommilliárd eurót, és értéke az idei év első hat hónapjában is 30 százalékkal nőtt, így újabb rekord várható 2022-re - részletezte az eredményeket a magyar külügyminiszter.

Egyes magyar nagyvállalatok fontos regionális szereplőkké váltak. A miniszter példaként hozta fel állítása alátámasztásául a Molt, az OTP-t és a WizzAir-t, amely cégek szlovéniai beruházásai is reményre adnak okot.

Előbbi két cég a második legnagyobb piaci szereplő lesz a maga szegmensében, míg utóbbi bázis kialakításán dolgozik Ljubljanában - fejtegette Szijjártó Péter, majd még egy konkrét példát említett: a Zalaegerszeg-Graz-Maribor háromszögben nemzetközi tesztkörnyezetet hoznak létre az önvezető autók számára, ami komoly versenyelőnnyel fog járni.

A két ország együttműködésének részeként fejlődik az energiabiztonságuk, hiszen a villamosenergia-hálózatokat összekötő vezeték június óta tesztüzemben működik, s eddig nem merült fel probléma, így év végétől át lehet térni a normális kereskedelmi üzemre.

A tárcavezető azzal kapcsolatban is örömének adott hangot, hogy Magyarország, Szlovénia és Szerbia részvételével regionális villamosenergia-tőzsde jön létre várhatóan 2022 végén, amely reményei szerint az árcsökkenést is idézhet elő.

Szijjártó Péter most is megismételte a kormány narratíváját a válsággal kapcsolatban. Tudniillik a magyar gazdaság nehéz helyzetéért csak a külső körülmények, de hazánk vezetése nem felelős. Meglátása szerint tehát a recessziót nem gazdasági strukturális problémák, hanem biztonsági kihívások okozzák, így a "visszaesésből való kimaradásnak is a biztonság megóvása a módja a gazdasági stabilitás és az energiaellátás terén is".

Magyarországnak ebben a kontinentális recesszióval fenyegető helyzetben nem lehet más célja, minthogy kimaradjon ebből, és egyfajta lokális kivételt képezzen

jelentette ki a miniszter.

A sajtótájékoztató végén újságírók is feltehettek kérdést a kormány tagjának. Az orosz-ukrán háború újabb, az oroszok részéről még agresszívebb fázisáról Szijjártó Péter azt mondta: jól látható, hogy az ukrajnai eszkaláció rendkívül veszélyes irányba halad. "Most már tényleg az utolsó utánit követő pillanatban vagyunk ahhoz, hogy az eseményeket vissza lehessen fordítani" - emelte ki.

Az eszkalációs törekvések, meg a háborús retorika helyett szerintem itt lenne az ideje, ha Európában áttérnénk arra, hogy minden erőnkkel a béke megteremtésére koncentráljunk

- szögezte le a miniszter. Az azonban rejtély, hogy ezt a mondatát miért Európának, és miért nem Putyinnak címezte.

Szijjártó Péter azt is kijelentette, hogy azért vesz majd részt az Oroszországi Energiahét eseménysorozatán, mert a béke követévé válhasson, továbbá megelőzni hazánk energiaellátási gondjait.

Azok, akik emiatt bírálnak, azok nem akarják, hogy béke legyen. És akik emiatt bírálnak, azokat nem érdekli, hogy a magyar embereknek lesz-e energiaellátás vagy sem

- mentegette a kormány Oroszországhoz túlzottan közeli álláspontját.

A kiemelt kép forrása: MTI / Illyés Tibor