Mint arról korábban beszámoltunk, Pócs János a Jászság országgyűlési képviselője a múlt héten hosszú posztban kelt a kormány védelmére az oktatással kapcsolatban. Bejegyzéséhez olyan képeket választott illusztrációul, amelyekkel le akarta járatni a több tízezres fővárosi, az oktatás jövőjéért meghirdetett tüntetéseket, és azt állította, hogy a tüntető tanárok csak a társadalmi feszültséget szítják.

Nem maradt válasz nélkül a fideszes politikus kirohanása. Váratlan helyről, a jászalsószentgyörgyi egyházi iskolából érkezett a reakció.

A részletes és kimerítő nyílt levelet Farkas Dániel írta, aki a Facebook-oldala tanúsága szerint az imént említett oktatási intézmény tanára.

Hát sajnos, nem sajnos most jött el az ideje, hogy reagáljak erre, mint pedagógus, Pócs János úr posztjára. Nem akartam, de több napja a fejemben van ez is, mint sok más dolog ezzel kapcsolatban

- kezdte írását a jászsági tanár, majd Pócs János korábbi kiírását "iszonyat megtévesztőnek" nevezte. Vitába szállt a politikus számadataival, amely szerint a fideszes képviselő sokkal nagyvonalúbban határozta meg bejegyzésében a tanárok illetményét, mint az a valóságban van. Farkas Dániel erre vonatkozóan épp felhánytorgatott egy párbeszédet, amelynek fültanúja volt, ahol két ismerőse épp azt nehezményezte, hogy milyen sokat keresnek a tanárok, mégis tüntetnek. Erre Pócsnak üzenve azt írta:

Köszönjük szépen, hogy így szeret és támogat minket! Ezzel az üzenettel is segített az emberek szívébe lopnia minket, pedagógusokat!

A folytatásban az alsószentgyörgyi tanár felemlegette a tanárhiányt, amely már ott kezdődik, hogy a fiatalok nem is jelentkeznek erre a pályára.

Harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt. 2018-ban hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát, ez a szám 2020-ra kétezerre csökkent. És most 2022-re sem jobb a helyzet nyilvánvalóan. Az elkövetkező években csaknem 22 ezer tanár megy nyugdíjba. Éves bontásban még az is világos, hogy idén 4800-an, jövőre 6 ezren, 2024-ben pedig 6500-an. Ezzel szemben a pályakezdő tanárok a kétéves minősítő vizsgát követően csak 2 ezren lépnek be az oktatásba

- állt elő számokkal Farkas Dániel is. Majd a béremelést vette górcső alá. A kormány ugyanis nem tartotta be azt a saját maga által hozott törvényt, hogy a pedagógusbéreket a minimálbérrel azonos arányban emelik majd. Farkas Dániel gratulált Pócs Jánosnak azért is, hogy a 40 ezres tüntetésből épp azt a három képet sikerült kiválasztani. Majd a tüntetésekkel kapcsolatban azt írta, hogy a fideszes politikus foghatja azt Gyurcsányra és Sorosra, de ő azért elsősorban tanárokat, diákokat, szülőket és öregdiákokat látott.

Hogy nem alkalmas ez az időszak, amiben most vagyunk? A sztrájknak? A tüntetéseknek?? És mikor alkalmas? Soha... Ez sosem alkalmas, ez mindig le van söpörve.... De van egy határa mindennek, ahogyan ennek is. Van egy határ, ahol elszakad a cérna és nem fogja nézni senki már, hogy éppen mi van...

- vitatkozott tovább Pócs János megjegyzéseivel Farkas Dániel, majd hozzátette, hogy párttól függetlenül szerinte eljött az ideje annak, hogy ő is kivegye a részét a tiltakozásokból. Megvallotta azt is, hogy ő 2002 és 2014 között a Fideszre szavazott, nem érdemes Gyurcsány-pártisággal megvádolni. "Őszintén bíztam abban amit mondanak, bíztam abban, hogy tenni fognak [utalt a Fideszre - a szerk.]. Cserébe hazugságokat kaptam" - osztotta meg csalódottan. De kritikát fogalmazott meg az ellenzékkel szemben is, akikben ma sem lát alternatívát.

Azt üzenem az összes pedagógusnak, kollégáknak, jászberényi pedagógusoknak is, hogy fogjunk össze valamilyen formában és álljunk a sarkunkra, álljunk ki egymás mellett, álljunk ki önmagunkért és legalább mutassunk annyit mi is, hogy nem szeretnénk ha még többet rúgnának belénk.... ( Szolnokon „kicsit” bátrabbak...)

- utalt bejegyzése végén a szolnoki többszáz fős tüntetésre, amelyről mi is beszámoltunk. Végül azt írta, hogy nem a tanárok szítják a feszültséget, hanem az olyan posztok, mint amilyet Pócs János írt. A posztot megosztotta Budai Lóránt is, Jászberény polgármestere az alábbi megjegyzéssel: Figyelem! Akit összezavarnak a tények, ne nyissa meg az alábbi linket.

A kiemelt kép illusztráció, forrása: noÁr Facebook-oldala