Orosz tisztségviselők taktikai nukleáris fegyverek bevetésének lehetőségéről beszélnek, miután az orosz haderő több frontvonalon is hátrálni kényszerül, stratégiai szempontból kiemelten fontos pozíciókat feladva az ukrán erők előrenyomulása következtében.

Joe Biden a Demokrata Szenátusi Kampánybizottság adománygyűjtő rendezvényén szólalt fel. Kijelentette, Vlagyimir Putyin orosz elnök nem viccel, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek bevetéséről beszél. A nukleáris Armageddon lehetőségével nem szembesültünk Kennedy elnök és a kubai rakétaválság időszaka óta – tette hozzá az Egyesült Államok elnöke.

Biden az orosz nukleáris doktrínában foglaltakat is vitatta, rámutatva, hogy egy kisebb hatótávolságú taktikai atomfegyver bevetése is gyorsan előidézhetne egy olyan helyzetet, amikor az események pillanatok alatt kontrollálhatatlanná válnak, s akár globális pusztítás, megsemmisülés következhet be.

Amerikai tisztségviselők hónapok óta figyelmeztetnek annak eshetőségére, hogy Oroszország tömegpusztító fegyvereket vethet be Ukrajnában a háború menetében bekövetkezett, Oroszország számra rendkívül kedvezőtlen fordulat hatására. Midazonáltal mostanáig nem érzékeltek változást az orosz nukleáris erők készültségi szintjében, így egyelőre nem szükséges az amerikai nukleáris erők riadókészültségbe helyezése - a Reuters híradása szerint.

Kép: cordis.europa.eu