A jegybank nagy erőkkel dolgozik azon, hogy elsődleges céljának megfelelően az inflációt újra kontroll alá vonja, ugyanakkor a jelenlegi válság kezelése nem mehet a fenntarthatósági célok rovására - nyilatkozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke a jegybank Zöld pénzügyi konferenciáján csütörtökön, Budapesten, akinek a szavait az atv.hu idézte.

Az idei év a történelemkönyvekbe a krízisek éveként fog bekerülni, nem csak Ukrajna megtámadása és a járvány elhúzódása miatt, de az élelmiszerek és az energia, illetve a megélhetés költségeinek a drasztikus emelkedése és a globalizáció kihívásai miatt is

- festette fel aggasztó képét az alelnök, majd hozzátette, hogy 2022 egy mérföldkő lehet, hiszen most ér véget a globalizáció aranykora, amellyel egy új korszak veheti kezdetét: a kereskedelem regionalizációjának a kora. Kandrács Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy nemzetközi színtéren a sok kihívás közepette háttérbe szorult a klímaváltozás elleni küzdelem és a biodiverzitás megvédése, a cégek pedig keresik a kibúvókat a vállalt célok teljesülése alól.

Ezzel szemben szerinte meg kell duplázni az erőfeszítéseket a zöld célok elérése érdekében.

A természet ugyanis nincs tekintettel emberi válságainkra, jelenleg is "vörös jelzéseket" küld, amellyel az alelnök a nyári drámai európai aszályára is gondolt, miközben Ázsiában az árvízekkel kellett a helyieknek megküzdeniük. Kandrács felidézte azt is, hogy nem csak 500 éve nem volt ekkora szárazság, hanem 500 évvel ezelőtt volt az is, amikor Magellán expedíciójának köszönhetően elindulhatott az interglobális kereskedelem.

Magyarország elkötelezett a gazdaság fenntarthatóvá tételében, az MNB - világszinten az elsők között a jegybankok sorában - a parlamenttől zöld mandátumot nyert - emelte ki a jegybank alelnöke.

Az MNB komolyan veszi a fenntarthatóság kérdéskörét. Számos programot indított ennek jegyében. Például stressztesztet végzett, amelyben az egyes szektorok kitettségét vizsgálta az éghajlatváltozással szemben. Továbbá kidolgoztak ajánlásokat a hitelintézetek számára, zöld otthon programot indítottak a háztartások energiahatékonyságának a javítására, valamint a témakörben együttműködnek egyetemekkel és kutatókkal- részletezte a jegybank fenntartható fejlődésért hozott erőfeszítéseit.

Az MNB saját magán is példát akar statuálni, igyekeznek ugyanis zöldíteni saját működésüket, csökkenteni a széndioxid-lábnyomot, de 24 hektáros erdőt is gondoznak. Ezt követően Kandrács Csaba a pénzügyi szektort az agyhoz hasonlította, amely a gazdaság vezérszerepét tölti be, ezért is kiemelt a felelőssége a zöld célok elérését illetően.