Az építési és beruházási miniszter gyakorolja "az országos közutak és műtárgyaik létrehozására és működtetésére vonatkozó koncessziós szerződésekkel összefüggésben az államot megillető valamennyi jogot és kötelezettséget, így különösen a szerződés teljesítésével, végrehajtásával kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, ennek keretében elvégzi a koncessziós szerződésekben rögzített gyakorisággal az üzemeltetési és karbantartási tevékenységek ellenőrzését is"

- írta meg egy szerda este megjelenő kormányrendelet. A döntés értelmében Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől a terület átkerül Lázár János építési és beruházási miniszterhez, aki visszamenőlegesen is ellátja a felügyeleletet. Azaz a korábban már megkötött szerződésekre is érvényes az új szabály, tehát azokra, amelyek Mészáros Lőrinchez és más kormányközeli magántőkealapok valamint azok alvállalkozói nyertek el - írta meg a hvg.hu.

A kormánytagok hatáskörét meghatározó másik jogszabályban az szerepel, hogy a Nemzeti Koncessziós Irodát irányító miniszterelnöki kabinetfőnök joga általában lefolytatni a koncessziós beszerzési eljárásokat, továbbá meghozni az eljárás eredményéről szóló döntést és megkötni a szerződést.

Ezeken a folyamatokon az autópályák már túl vannak. Az új kormányrendelet tehát nem Rogán Antal rovására született Lázár János javára, akik között 2015-ben komoly ellentét bontakozott ki - emlékeztet a hvg.hu -, hanem Nagy Mártontól kerül át a terület, mert eddig neki kellett volna vizsgálnia és ellenőrizni a koncessziós szerződéseket.

A kiemelt kép forrása: Lázár János Facebook-oldala