Október 4-én este tüntetést tartottak Szolnokon is Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Varga Katalin Gimnázium és a Verseghy Ferenc Gimnázium tanárai, akikhez több százan csatlakoztak. Egy üzenet, egy gyertya és közös éneklés az oktatás jövőjéért címmel megtartott demonstrációt a Szolnoki Pedagógusok névre hallgató Facebook-oldal hirdette meg a közösségi médiában. Az esemény után a tiltakozó tanárok közösen fogalmazott nyílt levélben fordultak a térség országgyűlési képviselőjéhez, Kállai Máriához, aki korábban maga is tanárként dolgozott, és jelenleg a parlament Kulturális Bizottságának alelnöke.

Arra kérjük önt, és azt várjuk el öntől, hogy élve országgyűlési képviselői jogával kezdeményezzen törvénymódosítási javaslatot, hogy a sztrájk újra alapjog és hatékony nyomásgyakorlási eszköz legyen a pedagógus munkavállalók számára is. Ön hosszú éveken át dolgozott pedagógusok között, nagyon jól tudja, hogy a pedagógustársadalom kifejezetten szabálykövető, a törvényeket betartó közösség, csak végső elkeseredésében fordul törvényen kívüli eszközhöz (pl. polgári engedetlenséghez), de a jelenlegi korlátozó sztrájktörvény erre kényszerít minket

- írták levelükben. A tanárok a mai munkabeszüntetéshez is csatlakoztak. A tiltakozó tanároknak szolidaritását fejezte ki Györfi Mihály is, a város szocialista alpolgármestere, aki felidézte, hogy korábban ő is dolgozott pedagógusként:

Sajnos bekövetkezett amitől mindannyian féltünk Elkezdték a kegyetlen leszámolását a tanáraink ellen. Magam is dolgoztam pedagógusként, tudom milyen lehetetlen helyzet van az oktatásban. Azonban az, hogy az állam fellép az ellen, hogy a jövő generációit oktató emberek jobb minőségben tudjanak oktatni, az támadás az egész társadalom ellen!

De részt vett a tegnapi megmozduláson Szotyori-Lázár Zoltán, a városi Jobbik elnöke is és a párt önkormányzati képviselője, Berényi Gábor is, aki Szolnok önkormányzata Kulturális- oktatási és ifjúsági bizottságának elnöke is.

Szolnokon hosszú idő óta ifjúság- és értelmiségellenes politikát folytató rezsim vezeti a várost. Elég csak végignézni, mire mennek el százmilliók a városban, vagy hogyan menekülnek gyermekeink, testvéreink, barátaink Szolnokról az első adandó alkalommal
- írta bejegyzésében a városi Jobbik elnöke, majd hozzátette, hogy a szolnoki értelmiség mégis létezik, és tegnap hallatta hangját.
A kiemelt kép forrása: a Szolnoki Pedagógusok Facebook-oldal