Az Óbudai Egyesített Óvodák tagintézményeiben összesen 60 óvodapedagógus sztrájkolt ma délelőtt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) óvodai szekciójának vezetője, Váradi Zsuzsanna is a helyszínen tartózkodott, aki a Népszava érdeklődésére elmondta:

egyáltalán nem jellemző, hogy az óvodákban ennyi dolgozó beleáll a sztrájkba.

Információi szerint még Budaörsön vannak sztrájkoló óvodapedagógusok.

Váradi Zsuzsanna szerint

az óvodai sztrájkot nehéz megszervezni, hiszen olyan kisgyermekekkel kell foglalkozniuk, akik önmagukat nem tudják ellátni.

Óbudán is csak szülői támogatással valósulhatott meg a sztrájk, a szülők többsége ma nem vitte óvodába a gyermekét, így támogatva az óvónők tiltakozását.

Az érdekvédő szerint

nemcsak az iskolákban, az óvodákban is számos probléma van, jellemző a pedagógushiány, elsősorban az alacsony fizetések miatt és más szakemberekből is kevés van.

Nagyon sok oviban nincs logopédus, fejlesztőpedagógus, miközben egyre több a sajátos nevelési igényű gyermek, sokszor csoportokat kell összevonni és az óvónők túlmunkáit sem fizetik ki.

A pedagógushiány miatt a kormány egy rendeletmódosítással lehetővé tette, hogy

csak délelőtt 8 és 12 óra között követelmény, hogy a gyermekekkel diplomás óvodapedagógus foglalkozzon, más időszakokban bárki – akár pedagógiai képesítés nélkül is – alkalmazható.

Váradi Zsuzsanna szerint ezt sok intézményben kénytelenek kihasználni, sok esetben a dajkákra vagy –ha vannak - a pedagógiai asszisztensekre bízzák a gyerekeket, de olyat is hallott már, hogy a karbantartó vigyázott délután a kicsikre, amíg nem jöttek értük a szüleik.

Amint arról lapunk, a frisshirek.hu korábban már beszámolt: ma van az oktatás világnapja, ami idén egyben a tüntetéseké is Magyarországon. Reggel országos sztrájk vette kezdetét, élőláncos tiltakozásokkal szerte az országban, vidéki városokban és Budapesten flashmobokkal, koncertekkel. Délután pedig hídfoglalással is készül egy ifjúsági szervezet.

A Telex beszámolója szerint az egész országban tüntettek, több kilométeres élőlánc volt Budapesten, iskolák, egyetemi tanszékek álltak ki nyilatkozatokban a tanárokért. Sokan voltak kint a reggeli megmozduláson, az autósok folyamatos dudálással támogatták őket.

A Tanítanék Mozgalom szerint 83 iskolából 947 tanár csatlakozott a polgári engedetlenséghez a mai napon.

Fotó: Sztipán Orsolya