2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -5o - -3o
Az ország 19 megyéjében

Hiába a hatalmi szigor, az elbocsátott Kölcsey-s tanár már munkára is talált

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 06:38
Hiába a hatalmi szigor, az elbocsátott Kölcsey-s tanár már munkára is talált
Ma van az oktatás világnapja, a mai nap a tüntetéseké. Reggel országos sztrájk vette kezdetét, élőláncos tiltakozásokkal szerte az országban, vidéki városokban és Budapesten flashmobokkal, koncertekkel. Délután pedig hídfoglalással is készül egy ifjúsági szervezet.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

Csatlakozik az Eötvös Loránd Tudományegyetem is a tiltakozó iskolák sorához. Legalább is az összes egyetemi karokról 270 dolgozó aláírta azt a 24.hu számára eljuttatott nyilatkozatot, amelyben kifejezték ezt. Sőt hozzátették levelükhöz azt is, hogy 120 tanár szerdán nem is veszi fel a munkát, nem tart magyar nyelvű képzéseket, egyéb oktatói vagy adminisztratív feladataihoz is csak korlátozottan lát hozzá.

Ezzel tiltakozásunkat fejezzük ki az oktatás méltatlan helyzete miatt. Csatlakozva a közoktatásban tiltakozó kollégáinkhoz, haladéktalan változtatásokat követelünk. Mert évek óta nem kerül be annyi fiatal tanár a közoktatásba, mint ahányan nyugdíjba mennek, vagy elhagyják a pályát. Mert a közoktatásban és az állami felsőoktatásban dolgozó tanárok bére elfogadhatatlanul alacsony. Mert az aktuális helyzet ellen tiltakozó kollégák elbocsátását elfogadhatatlannak tartjuk

– áll a nyilatkozatban, majd hozzáfűzték, a tiltatkozás természetesen nem a hallgatók ellen irányul, ahogy azt Kövér László felvetette egy tegnapelőtt esti műsorban, hanem, „az ő hosszútávú érdekeiket is szem előtt tartva cselekszenek”.

Közben a Szabad Európa arról írt, hogy a polgári engedetlenség vállalásáért elbocsátott Palya Ferenc már munkára is lelt

- még ha egyelőre félállásban is. A hatodik kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból a tankerület által felmentett pedagógus tiltakozásaival kapcsolatban az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy nem akart hős lenni. Őt is váratlanul éri ez a tömeges kiállás személye mellett. A Terézváros polgármestere, Soproni Tamás is támogatásáról biztosította az állását vesztő pedagógust, és a tankerülettel egyeztetést kezdeményezett. A tankerület által küldött figyelmeztető levél után sejtette, hogy elveszítheti állását, de tudatosan nem hagyta abba a tiltakozást.

Fotó:Gulácsi Donát

A végzős osztályomat otthagyni nem olyan jó érzés, és nekik sem esik jól, de tudják, megértik és elfogadják, hogy mit miért tettem. A gyerekeket tanítani, bemenni egy osztályba vagy a tanáriba, a kollégákkal lenni, az nagyon fog hiányozni

- akik könnyek között búcsúztatták őt, mondta el a Szabad Európának. Félállásban egy weboldalnál dolgozik majd, amellyel a tanárok munkavégzését segítik, de vállalkozni is tervez, hogy magánórákat adhasson. Azóta kiderült - ahogy arról mi is beszámoltunk -, hogy elbocsátották Törley Katalint is, aki a Tanítanék Mozgalom vezetőjeként vált ismertté.

Fotó:Gulácsi Donát

A kiemelt kép forrása: Soproni Tamás Facebook-oldala