2023.03.29., szerda - Gedeon, Johanna
Budapest: -0o - 2o
Az ország 19 megyéjében

Fülöp Zsolt: a kormány hagyjon fel az irreális árképzéssel

frisshirek.hu, 2022. október 05. - 12:19
Fülöp Zsolt: a kormány hagyjon fel az irreális árképzéssel
Szentendre város polgármestere azon háborodott fel, hogy az állam tizennégyszeres áron adná egyik önkormányzati oktatási intézménynek a távhőt.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás
A szentendrei városvezetés felszólítja a kormányt, hogy hagyjon fel az irreális árképzéssel, és a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) javaslata szerint hívja össze a nemzeti energetikai kerekasztalt, és ennek keretében a világpiaci gázárakhoz igazodó, reális gázárakat állapítson meg

- írta ki a település a honlapján. A várost az háborította fel, hogy tizennégyszeres áron adná a távhőt az állam a Püspökmajori oktatási intézményeknek.

Ez irreálisan magas ár - emeli ki az önkormányzat, amely a város számára plusz 30 millió forintot jelentene, a Barcsay iskola esetében pedig 50 millió forint többletkiadást számláz majd ki a Városi Szolgáltató a Klebelsberg Központnak. A döntést Szentendre önkormányzatokat ellehetetlenítőnek és elfogadhatatlannak nevezte.

Az Index megkereste a nyilatkozat kapcsán a polgármester, aki azt nyilatkozta a számukra, hogy a legfontosabb a kiszámíthatóság lenne, hogy az önkormányzatok tudjanak tervezni, és ennek megfelelően takarékoskodni, mert ami most zajlik, az nem normális.

Fülöp Zsolt arra is kitért, hogy levélben kereste meg a tankerületet, hogy értesítse a többletköltségről, amely nem hivatalosan csak annyit válaszolt a számára, hogy azt majd az állam fogja kifizetni. Szentendre polgármestere azonban úgy véli, nem szerencsés, ha az állam gyermekintézmény és gyermekintézmény között különbséget tesz pusztán azért, mert az egyik állami, a másik önkormányzati fenntartású.
Ha az általános iskola költségeit állja az állam, akkor úgy gondolom, hogy ennek a költségnövekedésnek a terhét az önkormányzat esetében is állnák. Ennek többféle útja-módja van. Elvárnám azt, hogy a kormány egyértelműen nyilatkozzon, hogy az általános iskolák, az óvodák és bölcsődék, illetve a szociális intézmények költségnövekedésének fedezésére az állam garanciát vállal

– nyilatkozta az Indexnek Szentendre első embere. Az önkormányzatoknak az is elég teher, hogy az összes, nem kötelező feladatot ellátó intézményeknek számláit kifizesse, tette hozzá. Miközben rendkívül megnövekedtek a számlák a szociális ellátásban is, a szentendrei gondozási központban, ahol ellátják az időseket és működik a védőnői szolgálat. A költségnövekedés abból fakad, hogy kevés energetikai felújítást hajtottak végre Szentendrén, mert erre nem volt az önkormányzatnak forrása.

Fontos volna meglátása szerint, ha legalább a tervezéshez szükséges feltételeket biztosítaná a kormány, hogy utána a városok uniós forrásokhoz tudjanak folyamodni. Korábban a város már panaszkodott egy drámai árképzés miatt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, az önkormányzat már nyáron sokallta az MVM a piaci árhoz viszonyított 17,5-szeres árképzését, amit az aztán tovább tetézett.

A kiemelt kép forrása: Szentendre hivatalos Facebook-oldala