Több mint száz kiállítás várja az érdeklődőket országszerte és a határon túl a 20. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napja programsorozat alkalmával november közepéig; az idei év fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Szolnokon - mondták el az esemény sajtótájékoztatóján, amelyről az MTI számolt be.

A 2002-től minden évben megtartott rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik, amelyről már mi is írtunk korábban. Az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatát civilek azzal indították el, hogy felhívják a figyelmet a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, értékeire - mondták el a sajtóeseményen. Verebes György festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep vezetője elmondta: a rendezvénysorozat három pilléren áll. Az alapítvány saját szervezésű programjai mellett több kiemelt helyszínen zajlanak események, továbbá országszerte és a határon túl is sokan csatlakoztak az rendezvényhez, amelynek keretében több mint 40 településen mintegy 150 esemény valósul meg. Idén a Magyar Festészet Napja alapítójára, a közelmúltban elhunyt Bráda Tiborra emlékezve, neki ajánlják az idei kiállításokat.

A rendezvénysorozat fő attrakciójára is Szolnokon kerül majd sor.

A Szolnoki Művésztelep ad majd otthont az Élő Magyar Festészet című tárlatnak, és itt tartják majd a szakmai díjátadót is. A programsor fő kiállítását október 15-30-a között lesz majd megtekinthető, amely a festőművészet hazai doyen-jei, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit tekinti majd át.

Verebes György örömmel kitért arra is, hogy a festészet, mint művészeti műfaj, kategória, él és virul, mert mögötte az ember ősidők óta tartó képalkotási igénye áll.

Ha van magyar nyelv és kultúra, akkor léteznie kell kortárs magyar festészetnek is. A jellemzőiről, irányáról és az egyetemes festészetben betöltött szerepéről kell és érdemes beszélnünk. És mi lenne alkalmasabb arra, hogy évről évre a figyelmünk fókuszába ezt a fontos kérdést állítsuk, mint egy rendezvénysorozat [...] Ünnepeljük együtt azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak, és hogy mindez összeköt, és nem pedig elválaszt bennünket

- nyilatkozta az eseményen a festőművész. Szolnok ezen kívül otthont ad majd a művésztelep Kert Galériájában egy egyéni tárlatnak is, Nagy István képzőművész Részleges leltár című kiállításának, továbbá a Rajzstúdió Galériában Bráda Tibornak ajánlva címmel nyílik válogatás a hazai üvegfestészet remekeiből.

Az egész országra kiterjedő rendezvénysorozat folyamatosan bővülő programjairól részletes tájékoztatást a kezdeményezés oldalán olvashat.

A kiemelt kép forrása: a Magyar Festészet Napja Facebook-oldala