Orbán Viktor kora reggel, fél nyolckor már mikrofon előtt vázolta fel a szerdai kormányülésen meghozott döntés fontosságát. Elmondta, hogy a 12 év alatt megtanulta, be kell vonni az állampolgárokat a legfontosabb kérdésekbe. Úgy véli, 

esélyt kell adni az embereknek, hogy elmondhassák a véleményüket.

Hozzátette, a nemzeti konzultációt a legesélyesebb véleménycsatornának tartja. 

Majd azzal folytatta, akkor is száz dollár környékén lenne például az olaj és a gáz ára, de az még menedzselhető helyzet lenne a rezsiszabályok változtatása nélkül is.

Hazudtak Brüsszelben

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette az uniós vezetők azt mondták, a szankciókat nem terjesztik ki Európára. Majd mégis megtették. 

Október vízválasztó

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Hozzátette: bár hamarosan Prágában európai uniós vezetők találkozója lesz, ezen az energetikai szankciókat még nem tudják megújítani. Arra majd egy későbbi időpontban lesz alkalom, s véleménye szerint akkor már lesz lehetőségük belátni az eddigi hibájukat, és kijavítani azokat.

Orbán Viktor az interjúban kitért arra is, hogy Magyarországban biztosított az elegendő energia.

A jelenelegi helyzetben 4-5 hónapot is kibírnánk még abban az esetben is, ha teljesen leállnának a szállítások.

A beszélgetés további részében kitért arra is, hogy a magyar kormány milyen módon védi a családokat. Emlékeztetett a barnakőszén-, illetve tüzifa-programra, illetve hogy továbbra is fenntartják az ársopokat és a kamatstopot. 

Orbán Viktor elárulta azt is, hogy munkahelyvédelmi programok kidolgozását indították el, de ennek részleteiről még nem beszélt a kormányfő.