2023.01.30., hétfő - Martina
Budapest: -3o - -1o
Az ország 19 megyéjében

Brüsszel pénzt szerzett a rezsiszámlák kifizetésére

frisshirek.hu, 2022. szeptember 30. - 12:30
Brüsszel pénzt szerzett a rezsiszámlák kifizetésére
Brüsszelben megegyeztek a tagállamok a kötelező energiafogyasztásban és az energiatermelő cégek bevételeinek korlátozásában – számolt be róla a hvg.hu. Az így befolyó pénzt a rászorulók kapják. A vártnál lényegesen gyorsabban jutottak politikai megállapodásra az energiaügyi miniszterek, akik rendkívüli tanácskozáson vesznek részt annak érdekében, hogy az energiaárak csökkentése érdekében döntést hozzanak.

A frisshirek.hu portál pont az a média hiány, ami egy működő demokráciában természetes kellene legyen, éspedig elfogulatlan, naprakész hírek közvetítője közéletről, politikáról, kultúráról, sportról egyaránt. Nálunk nincs és nem is lesz részrehajlás! Hogy ez így is maradjon, kérlek támogasd munkánkat adományoddal, hívd meg ismerőseid, hogy olvassanak bennünket és kerünk, kövess és lájkolj minket a közösségi médiában is.

Támogatás

A hvg.hu beszámolója szerint az elfogadott intézkedések megegyeznek az Európai Bizottság által javasolt csomaggal és a következőket tartalmazzák:

  1. A kereslet csökkentése. Azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5 százalékos kötelező csökkentés lép életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A tagállamoknak meg kell majd határozniuk az órák azon 10 százalékát, amikor az energia ára várhatóan a legmagasabb, és e csúcsidők alatt csökkenteniük kell a keresletet.
  2. Az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozása. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők. 180 euró/MWh felső határ lép életbe, a bevételek e felső határon felüli részével a tagállami kormányok gazdálkodhatnak, és azt a fogyasztói energiaköltségek csökkentésére fordíthatják.
  3. Ideiglenes szolidaritási hozzájárulás is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. A hozzájárulást a tagállamok azokra a 2022. évi nyereségekre szedik be, melyek az előző három évben elért átlagos nyereséget 20% feletti mértékben haladják meg. A bevételeket a tagállamok juttatásként átirányítják az energiafogyasztókhoz, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokhoz, a súlyosan érintett vállalatokhoz és az energiaigényes iparágakhoz.

A 2. és 3. intézkedés révén az EU 140 milliárd eurós pótlólagos forráshoz jut. Az energiaminiszterek tanácskozása azonban nem ért még véget, minden bizonnyal azért, mert a tagállamok több mint a fele továbbra is ragaszkodik az energiahordozókra vonatkozó ársapka megállapításához.

A hvg.hu beszámolójában azt is megjegyezte, hogy az eseményen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, aki Brüsszelbe érkezve közösségi oldalára ezt írta:

Jelenleg minden európai fogyasztó szankciós felárat fizet az energiáért, ami bizonytalanná teszi a jövőt és gyötri az embereket. Kérdés, hogy a mai energiaminiszteri tanácsülés segít vagy ront a helyzeten?! Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni…

– fogalmazott a magyar tárcavezető.

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter és Rob Jetten holland energiaügyi és klímavédelmi miniszter (b-j) az európai uniós tagországok energiaügyekért felelős minisztereinek rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. szeptember 30-án. MTI/AP/Virginia Mayo