A hvg.hu beszámolója szerint az elfogadott intézkedések megegyeznek az Európai Bizottság által javasolt csomaggal és a következőket tartalmazzák:

  1. A kereslet csökkentése. Azon nappali órák esetében, amikor az energiafogyasztás a legdrágább és a gáztüzelésen alapuló villamosenergia-termelés jelentősen kihat az árra, egy legalább 5 százalékos kötelező csökkentés lép életbe bizonyos csúcsidőszakokban. A tagállamoknak meg kell majd határozniuk az órák azon 10 százalékát, amikor az energia ára várhatóan a legmagasabb, és e csúcsidők alatt csökkenteniük kell a keresletet.
  2. Az „inframarginális” villamosenergia-termelők, nevezetesen az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételének ideiglenes korlátozása. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők. 180 euró/MWh felső határ lép életbe, a bevételek e felső határon felüli részével a tagállami kormányok gazdálkodhatnak, és azt a fogyasztói energiaköltségek csökkentésére fordíthatják.
  3. Ideiglenes szolidaritási hozzájárulás is az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után, amelyre nem terjed ki az inframarginális bevételi korlát. A hozzájárulást a tagállamok azokra a 2022. évi nyereségekre szedik be, melyek az előző három évben elért átlagos nyereséget 20% feletti mértékben haladják meg. A bevételeket a tagállamok juttatásként átirányítják az energiafogyasztókhoz, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokhoz, a súlyosan érintett vállalatokhoz és az energiaigényes iparágakhoz.

A 2. és 3. intézkedés révén az EU 140 milliárd eurós pótlólagos forráshoz jut. Az energiaminiszterek tanácskozása azonban nem ért még véget, minden bizonnyal azért, mert a tagállamok több mint a fele továbbra is ragaszkodik az energiahordozókra vonatkozó ársapka megállapításához.

A hvg.hu beszámolójában azt is megjegyezte, hogy az eseményen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli, aki Brüsszelbe érkezve közösségi oldalára ezt írta:

Jelenleg minden európai fogyasztó szankciós felárat fizet az energiáért, ami bizonytalanná teszi a jövőt és gyötri az embereket. Kérdés, hogy a mai energiaminiszteri tanácsülés segít vagy ront a helyzeten?! Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni…

– fogalmazott a magyar tárcavezető.

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter és Rob Jetten holland energiaügyi és klímavédelmi miniszter (b-j) az európai uniós tagországok energiaügyekért felelős minisztereinek rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. szeptember 30-án. MTI/AP/Virginia Mayo