A lengyelországi Mickiewicz Egyetem csapata a közelmúltban Çatalhöyük egyik nagy házát tárta fel – számol be a Heritage Daily. A mai Törökország területén fekvő, több ezer éves lelőhelyen egy nagyon korai, városszerű település maradványai fekszenek.

A National Geographic által szemlézett cikk szerint Çatalhöyükben egy egyenlőségre törekvő, fejlett társadalom jött létre, a település népessége 3-8 ezer lehetett. A korabeliek szögletes alapú, vályogtéglából emelt házakban éltek, az épületek jól tervezetten, 13 hektáros területen helyezkedtek el. A sűrű elrendezés miatt nem tudtak utcákat vagy sikátorokat kialakítani, a lakók létrákkal, a tetőkön közlekedtek.

A régészek a közelmúltban Arkadiusz Marciniak vezetésével vizsgáltak egy vályogstruktúrát a település keleti határán. Az építmény nagyjából 8 ezer éves.

National Geographic arról számolt be, hogy Marciniak szerint

a ház sokkal nagyobb, mint a korabeli lakóépítmények többsége, a struktúra megközelítőleg 30 négyzetméteres volt.

A házat 12 agyaggal borított platform emelte meg, a szakértők úgy gondolják, hogy ezek emberi maradványokat őrizhetnek. Az egyik platform tetején két pilaszter található, a szerkezetek tartóoszlopok hatását keltették.

Marciniak szerint az építmény valószínűleg nem lakóház volt, hanem egyfajta közösségi csarnokként vagy gyülekezőhelyként szolgálhatott.

Nem kizárható, hogy vallási funkciókat látott el, egyes kiemelt fontosságú személyeket pedig itt temethettek el.

Illusztrációs fotó: Wikipedia