2022.11.26., szombat - Virág
Budapest: 4o - 8o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij felszólította az orosz katonákat, hogy adják meg magukat

frisshirek.hu, 2022. szeptember 25. - 10:00
Zelenszkij felszólította az orosz katonákat, hogy adják meg magukat
Miközben Oroszországban gőzerővel folyik a tartalékosok mozgósítása az Ukrajnában harcoló erők állományának megerősítése érdekében, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megadásra szólította fel a hazája ellen a frontvonalakon küzdő orosz egységek katonáit.

Miért harcol Oroszország? Minden orosz polgár tudja, még ha sokan közülük nem is ismerik be, hogy Oroszország az, mely elhozta a gonoszt Ukrajna földjére.

Ukrajna minden egyes orosz katonának, aki megadja magát, három dolgot garantál. Az első ezek közül, hogy

civilizált bánásmódban részesülnek

a nemzetközi egyezményekben foglaltaknak megfelelően. A második,

senki nem értesül a megadás körülményeiről,

senki nem tudja meg Oroszországban, hogy önként adták meg magatokat. A harmadik dolog: ha félnek visszatérni Oroszországba, ha nem akarnak fogolycsere részesei lenni,

megtaláljuk annak is a módját, hogy ez elkerülhető legyen

– hangzott el az ukrán elnök esti videóüzenetében.

Úgy tűnik, a sorozások sem mennek mindenhol zökkenőmentesen. A nyugat-szibériai nagyvárosban, Omszkban egyelőre meg nem erősített információk szerint verekedés tört ki a besorozottak és orosz rendőrök között. "Gyertek és haljatok meg velünk a lövészárkokban" – állítólag erre szólították fel a rendőröket a harcolni nem igazán akaró helyi hadkötelesek. A küzdelemről a Reuters hírügynökség egy riportere osztott meg képet a Sky News beszámolója szerint. A brit médium mindazonáltal nem tudta megerősíteni a felvétel hitelességét.

Mindeközben Oroszországban egyre nagyobb társadalmi ellenállás bontakozik ki a tartalékosok behívásával szemben. Ennek részeként már a mongol határátkelőknél is nagy sorok alakultak ki a határ orosz oldalán, ami arra utal, hogy Szibériából is egyre többen a menekülést választják a frontszolgálat helyett.

Oroszország-szerte a részleges mozgósítás ellen békésen tiltakozók százait vették tegnap őrizetbe, köztük gyerekeket. Az összesen mintegy 700 elhurcolt személy közül több mint 300 moszkvai, közel 150 pedig szentpétervári az OVD-Info nevű független weboldal tájékoztatása szerint. Az OVD-Info a politikai hátterű letartóztatásokat monitorozza Oroszországban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai, részleges mozgósítást elrendelő rendelete értelmében 300 ezer tartalékosnak kell rövid időn belül jelentkeznie frontszolgálatra, ez a kör azonban a későbbiekben akár bővíthető is lesz.
A legtöbb 18 és 65 év közötti orosz férfi automatikusan számításba vehető tartalékosként – írja a Sky News.

Kép: ge.usembassy.gov