A német állampolgár a szerb-magyar határ Csongrád-Csanád megyei szakaszán vette fel az előző nap bérelt, osztrák rendszámú személygépkocsiba a magukat tunéziai, egyiptomi és palesztin állampolgárnak valló migránsokat, hogy okmányok nélkül az Osztrák Köztársaság területére juthassanak.

A csempészett személyek egyike a sofőr mellett, négyen a hátsó ülésen, míg ketten a jármű csomagtartójában helyezkedtek el. A rendőrség a gépkocsit a reggeli órákban Csehbányán megállította, mire az embercsempész menekülni próbált, ám rendőrök mintegy 200 méter megtétele után elfogták.

A férfi 400 euró reményében vállalta a migránsok szállítását úgy, hogy a csempészett személyeket megállás nélkül, víz, élelem, míg a csomagtartóban utazókat ülések, biztonsági berendezések nélkül, szűk helyre bezsúfolva, a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása hiányában szállította.

Az ügyészség a vádiratában az elkövetővel szemben börtönbüntetés kiszabását és Magyarország területéről történő kiutasítását indítványozta az illetékes Ajkai Járásbíróságnak - írja az ügyészségi közlemény.