2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Nagykanizsai pedagógusok is beléptek a sztrájkba

Kovács Tamara, 2022. szeptember 22. - 11:56
Nagykanizsai pedagógusok is beléptek a sztrájkba
A nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézménye is csatlakozott a pedagógussztrájkhoz. Egészen pontosan 18 pedagógus nyilvánította ki véleményét, és írta alá a nyilatkozatot, tiltakozva a megfélemlítés, az alacsony bérek, a szakmai párbeszéd hiánya, a tanárt és diákot sújtó túlterheltség ellen.

Az iskola Facebook -oldalán erről semmit sem írnak, megosztások által jutott el lapunkhoz is az információ. A zalai iskolákban nagy a csend, eddig egy zalaegerszegi illetve egy nagykanizsai, azaz két intézmény pedagógusai bizonyították azt, hogy valóban nem félnek a hatalomtól, míg a többieket még visszatartja a rettegés.

Országszerte egyre több a tüntetés, a megmozdulás, ám érdemben mégsem történik semmi. Gulyás Gergely a szombat délutáni Kormányinfón az Index kérdésére elmondta, hogy az uniós pénzek megérkezése után garantálva lesz a pedagógusok béremelése. Megérkezik valaha az uniós pénz? Betartja-e az ígéretét a kormány a pedagógusokkal kapcsolatban?

Tegnap, szerda reggel Budapesten a Dél-budai Tankerületi Központ előtt tartottak tüntetést a szülők. Egy petíciót szerettek volna átadni a tankerület vezetőinek. Az egyik szervező az Eduline tudósítójának azt mondta, a petícióban arra szólítják fel a tankerületet, hogy fejezzék be a pedagógusok megfélemlítését. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tankerületek a polgári engedetlenségi akcióba kezdő tanárokat kirúgással fenyegették meg.

A nagykanizsai Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézményének pedagógusai  a következőképpen fogalmazták meg a pedagógussztrájkban való aktív részvételüket:

Mi, a Kőrösi Csoma Sándor-Péterfy Sándor Általános Iskola Péterfy Sándor Tagintézményének alulírott pedagógusai tiltakozunk a polgári engedetlenségben résztvevő kollégáink megfélemlítése ellen. Elvárjuk, hogy a tanulók tankötelezettségének teljesítését TÉNYLEGESEN korlátozó problémákra találjon megoldást a közoktatásért is felelős minisztérium:
- a megalázóan alacsony bérek miatti pedagógushiányra,
- a tényleges érdekérvényesítési jogunk és a valódi szakmai párbeszéd hiányára,
- a tanárt és diákot egyaránt sújtó túlterheltségre.
Ideje lenne végre meghallani a pedagógusok és az értük-mellettük kiálló diákok és szülők hangját!
Balogh Adrienn
Bognár Lászlóné
Dr. Etler Ottó Lászlóné
Dr. Horváthné Bartók Zsuzsanna
Jakab Andrea
Juhász Ágnes
Kiss Gabriella
Marton Zsuzsanna
Némethné Szili Erzsébet
Őri Sándorné
Pálfi Lászlóné
Pátkai Eszter
Sillóné Varga Gyöngyi
Szabó Ildikó
Szatmári László
Szita Edina
Szőkéné Tóth Dóra
Tamásné Aranyos Diána