2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Tiltakozik a nyilvánosság állami korlátozása ellen az újságírók szövetsége

frisshirek.hu, 2022. szeptember 22. - 12:00
Tiltakozik a nyilvánosság állami korlátozása ellen az újságírók szövetsége
A nyilvánosság visszamenőleges hatályú állami korlátozása ellen tiltakozik a legnagyobb hazai újságírói szervezet.A Magyar Újságírók Országos Szövetsége arra szólította fel a kormányt, hogy tartsa be a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvét, és állítsa helyre az alkotmányos működés rendjét.

Cinikusan és alkotmányellenesen él vissza a kormány a rendkívüli helyzettel, amikor az ukrajnai háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetre hivatkozva, visszamenőlegesen titkosította a koronavírus-járványt kezelő operatív törzs üléseinek jegyzőkönyveit – közölte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

A 24.hu által kiszúrt állásfoglalás külön kitér arra, hogy a Magyar Közlönyben éppen akkor jelent meg az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amikor az ügyben bírósági eljárás zajlik, amit a HVG indított az adatok nyilvánosságáért.

Nincs elfogadható magyarázat arra, hogy az Ukrajna ellen indított háborúra hivatkozva korlátozzák a Covid-járvány idején keletkezett jegyzőkönyvek elérhetőségét. Minden magyar állampolgárnak joga van tudni, hogy mit tartalmaznak az operatív törzs jegyzőkönyvei. A nyilvánosságra tartozik, hogy a világjárvány elleni küzdelemben milyen, eddig nem publikált döntéseket hozott a kormány illetékes szervezete, különösen azért, mert a magyar halálozási adatok, és a járványellenes küzdelemre fordított kiadások még rengeteg megválaszolatlan kérdést vetnek fel.

– fogalmaz a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalása.

A MÚOSZ ezért felszólítja a kormányt, hogy

  • tartsa be a jogállamiság egyik legfontosabb alapelvét, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmát,
  • állítsa helyre az alkotmányos működés rendjét, tegye hozzáférhetővé a jegyzőkönyveket!

A 24.hu beszámolójában arra emlékeztetett, hogy a Magyar Közlönyben hétfőn késő este megjelent rendelet 23 órakor már hatályba is lépett, azt a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. A HVG szerint a kormány így akadályozná meg, hogy bíróság kötelezze a a jegyzőkönyvek kiadására, amelyeknek egyébként semmi közük az ukrajnai háború miatt május végén kihirdetett háborús veszélyhelyzethez.

Illusztráció: Pixabay