2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Takarékos üzemmódra kapcsolnak az áruházláncok, a vásárlókat is érintik a tervezett változások

frisshirek.hu, 2022. szeptember 22. - 13:00
Takarékos üzemmódra kapcsolnak az áruházláncok, a vásárlókat is érintik a tervezett változások
Alacsonyabb eladótéri hőmérséklet, LED világítás, lekapcsolt fényforrások, okos szellőztetés – csak néhány azok közül az intézkedések közül, amikkel készülnek a boltok télre. A rezsiválsággal kapcsolatos változások jó részét a vásárlók is érzékelni fogják majd.

Energiatakarékos intézkedésekkel készülnek a legnagyobb hazai áruházláncok a rezsiválságos időszakra. Ezek közül jó néhányat a vásárlók is érzékelni fognak – írja körképében a Pénzcentrum.hu.

A 24.hu szemléje szerint a Tesco arról számolt be a portálnak, hogy a csökkenő energiafogyasztás a működési költségek minimalizálása által a drágulás ütemét is fékezni tudja, ami a vásárlók szempontjából kulcsfontosságú. Az energiaárak folyamatos emelkedése ugyanis az ellátási lánc egészében hozzájárul a termékek árának emelkedéséhez.

A lánc a fűtési időszakban csökkenti az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházakban dolgozó munkatársaink komfortérzete ne változzon.

Lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelnek az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, azokat szükség szerint cserélik. További intézkedéseik között szerepel, hogy lekapcsolják a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik. Emellett további intézkedéseket is mérlegelnek.

A Lidl-nél elárulták, hogy folyamatosan hajtanak végre újabb és újabb intézkedéseket annak érdekében, hogy az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását csökkentse. Ezek közül a legfontosabbak között szerepel, hogy mind az áruházak, mind a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték és szintén LED-re cserélték a hűtőbútorok világítását is, mellyel jelenős fogyasztás takarítható meg.

Ezen felül minden áruházukban intelligens épületfelügyeleti rendszert működtetnek. Ennek köszönhetően például

a bolti világítás jelentős része, valamint a parkolóvilágítás lekapcsol az utolsó vásárló távozása után, míg az utolsó dolgozó távozását követően, az áruház beriasztásakor a maradék világítás is lekapcsol.

A diszkont szellőzőrendszereit kizárólag hőcserélőkön keresztül működnek. Az új boltoknál pedig VRV hűtő- fűtőberendezéseket alkalmaznak, amelyekkel különböző hőzónákat alakítottak ki funkciótól függően. Logisztikai központjaikban és áruházaikban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére.

Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezik, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsolják. Elektromos fogyasztásmérőket – almérőket – építenek ki az áruházakban annak érdekében, hogy a fogyasztások folyamatos monitorozásával, ellenőrzésével, a felesleges áramfogyasztást megakadályozzák – emelte ki a lapnak a Lidl.

A Spar számos energiahatékonysági intézkedést hozott, így egyebek közt az új és felújításra került áruházak esetében ajtókat használnak a hűtőbútorokon, továbbá minden üzletükben kikapcsolják a világítást és gépeket, ha azokra nincs szükség. Szintén az összes üzletben olvasztási ütemtervet készítenek a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében, lekapcsolják a világító testeket a boltok zárását követően épületen belül és kívül is. Szintén lekapcsolják a légcserélő rendszereket éjszakára, továbbá

sor kerül a tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolására is az üzletek zárása után, kivéve bevásárlóközpontok esetében.

A Spar a hűtőrendszerek hulladékhőjét használja a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz az új és felújításra került áruházak esetében, valamint egyes boltjaiban földhőszivattyút alkalmaz. Az új és felújításra került áruházak esetében intelligens épületüzemeltetési szoftvert alkalmaznak, mely a belső hőmérséklet automatikus szabályozásában játszik szerepet – szemlézte a 24.hu.

Illusztrációs fotó: Tesco/Linkedln