2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Rendkívüli ülésen döntenek majd a feloszlatásról Jászberényben

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 22. - 13:47
Rendkívüli ülésen döntenek majd a feloszlatásról Jászberényben
Két héten belül eldől, hogy a jászberényi Fidesz és a DK összejátszásának eredményeképpen lesz-e a válság közepén időközi választás Jászberényben, amely a városnak 10 millió forintjába kerül majd.

Jászberényt hetek óta, de mondhatnánk azt is, hogy hónapok óta a testület feloszlatásának kérdése tartja lázban. Ez fokozódott, mióta a város korábbi polgár- és alpolgármestere Gedei József DK-s képviselő látványosan Pócs Jánossal mozog együtt a közéletben.

A DK-s politikus – ahogy arról már mi is írtunk - pár hete ugyanis kezdeményezte az önkormányzati testület feloszlatását. Hiába dolgozik azonban ügyvédként, és már jó pár évtizede jelen van az önkormányzati munkában, azt mégsem szabályosan nyújtotta be. Akkor Budai Lóránt, a város polgármestere azt nyilatkozta, hogy ha majd szabályosan érkezik hozzá a megkeresés, napirendre veszi, sőt, meg is szavazza ő és a Közösen Jászberényért Egyesület többi képviselője is.

Kérdéses volt azonban, hogy talál-e Gedei József ötletéhez aláíró-támogatókat. Ahhoz ugyanis 4 képviselő aláírása szükséges. A váratlan fordulat múlt héten következett be, amikor a helyi Fidesz bejelentette, nevükre veszik a kezdeményezést.

Tegnap, szeptember 21-én rendes közgyűlést tartottak Jászberényben, az önfeloszlatás kérdése azonban nem került szóba. Pontosan de, szóba került. Ahogy azt Budai Lóránt polgármester Facebook-oldalán kritikusan megjegyezte, többet beszéltek a képviselők a feloszlatásról, mint mondjuk a város vízellátásáról vagy a jövő évi gazdasági helyzetről, amelyek pedig égetőbb és fontosabb kérdések volnának a város életére tekintettel.

A polgármester bejegyzésében, amelynek sokatmondóan azt a címet adta, hogy „Ma még nem…”, arról írt, hogy a tegnapi ülésre még nem vette napirendre a már benyújtott indítványt, mert „a Fidesz-DK koalíció” későn nyújtotta azt be. Sürgősségi kezdeményezésnek átminősíthette volna a javaslatot, de ezt mérlegelés útján nem tette meg. Mint Budai Lóránt írta,

egy önérzetében sértett képviselő szubjektív véleménye ugyanis még ilyen kesze-kusza politikai viszonyok között sem tekinthető elegendő alapnak a sürgősséghez.

Nem táncolt ki azonban ígérete elől Jászberény első embere, a posztjában kilátásba helyezte, hogy rendkívüli ülésen döntenek majd a feloszlatásról, amely kitűzésének határideje az indítvány beadását követő 15 nap.

A kiemelt kép forrása: Budai Lóránt Facebook-oldala