A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki hírportál, a Meduza más hírforrásokra is hivatkozva azt írta, Moszkvában a mozgósításellenes tüntetők őrizetbe vétele a belvárosban, az Arbaton kezdődött. Itt a tiltakozók megpróbáltak láncot alkotni.

Néhányan az „Életet a gyermekeinknek!” és a „Putyint a lövészárkokba!” jelszavakat skandálták.

A megmozduláson a beszámolók szerint olyan nők is részt vettek, akiknek a fiai hadköteles korúak. A rendőrök az Arbatot lezárták, a tüntetők az eső eleredtével szétszéledtek.

Szentpéterváron mintegy félszáz tüntető vonult a Szent Izsák-székesegyház felé, a mozgósítás ellen tiltakozva. A csoportot rendőrök vették körül, majd emberi jogi aktivisták szerint gumibottal verték őket, sokukat őrizetbe vették. A megmozdulás később két menetté alakult át.

Az OVD-Info szerint Moszkvában és Szentpéterváron legkevesebb 400 embert vettek őrizetbe – írja az MTI.

Ahogy arról már tegnap a Frisshírek.hu írt, Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán rendelt el részleges mozgósítást Oroszországban. A védelmi tárca szerint az intézkedés 300 ezer tartalékost érint.

Médiajelentések szerint a környező országokba induló repülőjáratokra gyorsan fogynak a repülőjegyek.

Sok hadköteles orosz férfi próbálja meg elhagyni az országot azóta, hogy Moszkvában kedden bejelentették a hadiállapot időszakára vonatkozó, a korábbinál jóval szigorúbb, a katonai szolgálatra kötelezettekre vonatkozó szabályozást.

Egy török újságíró Twitter-bejegyzése szerint a közvetlen légijáratokra Moszkva és Isztambul, illetve Jereván között az összes jegyet elkapkodták – adta hírül a France24.com.

Törökországba és Örményországba vízummentesen utazhatnak az orosz állampolgárok, az ukrajnai háború kitörése óta mindkét országba sok olyan orosz érkezett, akik politikai vagy egzisztenciális okokból hagyták el hazájukat. E két ország mellett Grúziába, Azerbajdzsánba, Kazahsztánba és Üzbegisztánba is sokan próbálnak eljutni megelőzendő az esetleges katonai behívó átvételét. Népszerű desztináció az Egyesült Arab Emírségek is, ahová 300 ezer rubelbe, a havi orosz átlagfizetés mintegy ötszörösébe kerül jelenleg egy repülőjegy – a The Guardian híradása szerint.

Fotó: A Vlagyimir Putyin orosz elnök által elrendelt részleges mozgósítás elleni tüntetők egyikét veszik őrizetbe rendőrök Moszkvában 2022. szeptember 21-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov