2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Nem bírja a város, Túrkeve megszüntet egy helyi járatot

Lukácsi Katalin, 2022. szeptember 22. - 14:07
Nem bírja a város, Túrkeve megszüntet egy helyi járatot
Sallai Róbert Benedek részletesen kifejtette bejegyzésében, miért kényszerült azt a döntést meghozni, hogy a balai tanya egyetlen buszjáratát megszüntesse.

Sallai Róbert Benedek, Túrkeve polgármestere egy hosszú és részletes bejegyzésben fejtette ki, miért döntött az önkormányzat úgy, hogy a 2022/2023 tanévtől nem működteti a balai járatot. A Bala-tanya a település külterületi városrésze, amely közigazgatásilag Túrkevéhez tartozik. Minden önkormányzat normatív támogatást kap egy-egy külterületi városrész igazgatásáért, amelyet a polgármester összegzése szerint általában útkarbantartásra költenek. Túrkevén azonban egy helyi buszjáratot működtettek ebből az összegből. Az 192 fő után kapott fejenként 2 700 forint állami támogatást, azaz 518 400 forintot teljes egészében felemészetette a busz működtetése.

A városvezető leírta, hogy nagyon veszteséges volt a járat, 6 millió forintba került, amelynek tehát csak a töredékét finanszírozta az állam.

A járat beszüntetésének fájó döntését azonban nem pusztán a válság miatt hozta meg a testület, hanem azért is, mert az eddigi buszsofőr nyugdíjba ment, és reménytelenné vált, hogy az eddigi alacsony bérért bárki átvállalja ezt a munkát. A döntés mellett szólt az az érv is, hogy a 192 külterületi lakosból csak 33 balai, mégis csak erre a 33 főre költötte a város a mindenkinek járó normatívát. Továbbá a balai tanya elöregedő, az iskolába és óvodába járás gondja egyre kevesebbeket nyomaszt, valójában két családot csak.

A bejegyzése illusztrációjául egy kommentet választott Sallai Róbert Benedek, épp az egyik érintett anyuka hánytorgatta fel a megszüntetést: Szépen fejlődik a város? A balai gyerekek meg járjanak gyalog vagy biciklivel, mert az aztán éppen nem érinti a polgármesterünket.

Őszintén sajnálom mindkét család helyzetét, akinek ezzel kellemetlenséget okozunk, de meg kell érteniük, hogy nem hozhatunk ilyen áldozatot a város szűkös forrásaiból a járat fenntartására - válaszolta neki a városvezető. Majd elég baljóslatú, politikustól meglepő őszinteséggel zárta hosszú vallomását:

Abban bízok, hogy a balai út hamarosan induló felújítása érdemben hozzá fog járulni ahhoz, hogy a közlekedés könnyebb legyen, de a jelenlegi állami finanszírozás mellett a külterületi lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy csak magára számíthat, és az önkormányzat segítségnyújtásának mértéke csak a bevételek függvényében lehetséges – sajnos.

A kiemelt kép forrása: Wikipédia