Fu júliusban bűnösnek vallotta magát, amikor személyes haszonszerzés céljából 117 millió jüan (14,7 millió dollár; 16,5 millió dollár) ajándékot és pénzt fogadott el - emlékeztet az előzményekre a BBC. Az újratárgyalásra ma került sor, ahol a a csangcsuni bíróság halálra ítélte, de az ítéletet két évre felfüggesztették.

Elítélése kulcsfontosságú a párt öt évente megrendezendő, épp a jövő hónapban tartandó kongresszusa előtt. Hszi Csin-ping elnök várhatóan harmadik ciklusát kezdheti meg, hiszen az előzetesen kiszivárgott hírek szerint megszilárdíthatja hatalmát. A hozzá nyilvánvalóan hűtlen hivatalnokok vélt klikjének lerombolása figyelmeztetés a párt többi tagjának, az üzletemberek, akik kevésbé lelkesednének érte. 

Fu csütörtöki bebörtönzése még csak a kezdet, a héten még három másik korábbi tartományi rendőrfőnök elítélése követheti a héten. Mind a négy férfit nemcsak korrupcióval vádolják, hanem azzal is, hogy hűtlenek Xi úrhoz.

Az értesülések szerint mindannyian egy politikai kör tagjai voltak, amelyet egy másik volt biztonsági figura, Sun Lijun vezetett. Sun, aki jelenleg az ítéletére vár, állítólag saját politikai frakciót hozott létre azáltal, hogy segített a biztonsági apparátus más tisztviselőinek emelésében.