FRISSÍTÉS: Az oroszok által szabadon bocsájtott Azovos parancsnokok, illetve az ezred katonái nem Ukrajnába tértek haza, hanem Törökországba érkeztek. A megállapodás része, hogy a háború végéig török földön maradnak!

Denisz Prokopenko, az Azov-hadosztály parancsnoka és helyettese, Szvjatoszlav Palamar kapitány is visszanyerte szabadságát, amit az ukránok nagy megkönnyebbüléssel vehetnek tudomásul. Az oroszok által szélsőségesként nyilvántartott, nácinak titulált Azov-gárdisták sorsát az egész ukrán nemzet szívén viseli, sokan tartottak attól, hogy a Moszkva-barát szeparatisták bíróság elé állítják, majd kivégzik őket.

A Mariupol városát, illetve az ottani Azovsztal acélipari komplexumot több hónapon át hősiesen védő Azov-ezred parancsnokai és 108 azovos katona Viktor Medvedcsuk ukrán politikus és üzletember, Putyin elnök közeli barátja elengedéséének fejében érkeztek Törökországba. A bujkáló Medvedcsukot az ukrán hatóságok a háború kitörését követően letartóztatták. Árulással vádolták, amiért bíróság előtt kellett volna felelnie – írja a The New York Times internetes kiadása.

Az orosz-ukrán egyezség értelmében sem Medvedcsuk, sem az azovos parancsnokok nem állnak bíróság elé, előbbi Oroszországba távozott, utóbbiaknak 108 azovos bajtársukkal egyetembenTörökországben kell maradniuk a háború befejezéséig a megállapodás értelmében.

Kétszáz hősünk szabad Medvedcsukért cserébe, aki már vallomást tett – áll Andrij Jermak, Zelenszkij elnök vezető tanácsadója tegnap este közzétett nyilatkozatában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy az Azov-parancsnokok szabadon bocsátásában Recep Tayyip Erdogan török elnök közvetített.

A rijádi külügyminiszter közlése szerint Oroszország Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg közvetítésének eredményeként szabadon engedett tíz külföldit is, akiket az ukrajnai harcok során ejtettek fogságba: öt brit, két amerikai, egy marokkói, egy svéd és egy horvát állampolgárt. A repülővel Szaúd-Arábiába szállított külföldiek között van a brit Shaun Pinner és Aidan Aislin, valamint a marokkói Brahim Szaadun is, akit a Donyecki Népköztársaságban zsoldosként korábban halálra ítélt a bíróság -írja az MTI.

EZ A LEGNAGYOBB FOGOLYCSERE, AMELY A HADBAN ÁLLÓ FELEK KÖZÖTT TÖRTÉNT AZ UKRAJNAI HÁBORÚ KITÖRÉSE ÓTA.

Egyesek elemzők szerint Oroszország komoly gesztust tett Kijev felé a megállapodással. Ne feledjük, Oroszország egyik deklarált célja a háború megindításakor Ukrajna „nácítlanítása” volt. Ennek tudatában igencsak meglepő a „náci hadosztály” vezetőinek, Ukrajna nemzeti hőseinek szabadon engedése. A kérdés csupán az, mi lehet ezzel Moszkva célja…

Illusztrációs fotó: Wikipedia