Kocziszky Andrea, gombaszakellenőr adott tájékoztatást a Frisshírek.hu-nak, hogy Békés megye, legelős, faültetvényekkel teli területei, a városok zöldterületei és a kertek adnak számos gombának élőhelyet, amelyek között találhatunk ehető termőtesteket növesztő fajokat. A szezon egész éven át tart, de a csúcsidőszak az esős-enyhe hónapokban van. A szakember elmondta, hogy a szeptemberi hónap "gomba szempontból" is nagy meglepetés. 

"A szeptemberi időjárás nagy meglepetés. Rég volt esős-hűvös kilencedik hónap. Ennek hatására fantasztikus termőhulláma van a gombáknak. Remek alkalmuk van azoknak, akik ismerkedni szeretnének a gombákkal. Az erdőjárások után gazdag kosárral térhetek haza. Kedden 38 gomba gyűlt össze" – emelte ki Kocziszky Andrea. 

Hozzátette, hogy pénteken és szombaton lehet vele találkozni a gyulai piacon, a többi "gombás" mellett. Továbbá a természetbúvár ismertette Békés megye adottságait. 

Békés megye alárendelt a mezőgazdasági termelésnek, agrársivatag vagyunk. Kezdetben a legelő állattartásnak köszönhetően voltak jó legelőink, ahol a csiperke tudott élni vagy a tejpereszke, vagy akácosainkban az óriáspöfeteg. Mivel erdőink pusztulnak, kiváló táptalajt tudnak biztosítani a gombáknak. Azok az erdők, amelyek a folyóink mentén megmaradtak, kemény fás ligeterdő helyére ültetett tölgyültetvények és nyárfások. Ezek az erdők eltérő gombafajtákat tudnak eltartani, és ide szoktam vinni gombászni a csoportjaimat –fogalmazott a gombaszakellenőr.

A gombaszakellenőrrel már korábban is beszéltünk az ehető gombákról, illetve a nem ehetőkről is, és mindig hangsúlyozza, nagyon kell vigyáznia annak, aki gombászni akar, mert vannak az ehetők és nem ehetők között szemre megtévesztő hasonlóságok.

"Legfontosabb gombánk a gyilkos galóca, ami többeket küld intenzív kezelésre a kórházba. Sajnos a galócák felületesen hasonlítanak a csiperkékre. Mindketten kalapos, és lemezes termőrétegű gombák. A két család összetévesztése életveszélybe sodorhatja a tudatlan, hobbi gombagyűjtőt. A gyilkos galóca mindig örökzöld témám, hiszen sokan megfeledkeznek az óvatosságról, és gyakran bevizsgáltatni sem viszik el a maguk szedte gombát. Pedig jobb körültekintőnek lenni mint intenzív osztályon kikötni. Ne feledjük, a gyilkos galóca nem véletlenül viseli a nevében a gyilkos jelzőt" tette hozzá. 

Hangsúlyozta, hogyha valaki gombászni szeretne tisztában kell lennie azzal, hogy ez engedélyhez kötött tevékenység. Kocziszky Andrea azt is javasolja, hogy mielőtt elfogyasztanánk a begyűjtött gombáinkat, mindenképpen vizsgáltassuk be azt egy gombaszakellenőrrel.