2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Azzal vádolják a Facebookot, hogy ellopta az élő videó ötletét

frisshirek.hu, 2022. szeptember 22. - 13:30
Azzal vádolják a Facebookot, hogy ellopta az élő videó ötletét
Egy texasi bíróság szerint a Facebookot is magában foglaló Meta szabadalomsértést követett el az élő videóközvetítésre vonatkozó technológia elkészítésével – az ugyanis más ötletén alapult.

Szabadalomsértés miatt közel 175 millió dollárt, vagyis kb. 71,8 milliárd forintot kell megfizetnie a Meta nevű óriáscégnek egy friss bírósági döntés nyomán – írta a Khaleej Times.

A hvg.hu arról számolt be, hogy a portál szerint az ügy a cég szolgáltatásain, vagyis a Facebookon és az Instagramon elérhető élő felvételkészítés miatt indult. A bírák úgy vélik, hogy a Facebook ezt a technológiát nem magától találta ki, mert az ötlet eredetileg egy veterán amerikai katona fejéből pattant ki.

A Tom Katis nevű férfi társalapítóként szállt be egy Voxer nevű cégbe, ami arra keresett megoldást, hogyan lehetne egyszerűbbé tenni a harctéri kommunikációt, információáramlást. A bírósági dokumentumok szerint Katis 2001 szeptemberében Afganisztánban volt, ahol őrmesterként szolgált. Egy nap, amikor Kunar tartományban jártak, az egységét támadás érte, ami elmondása szerint rendkívül nehézkessé tette a másokkal való gyors információcserét.

Ügyvédjei szerint a katona Afganisztánból hazatérve, 2006-ban kezdett új, kommunikációs megoldásokon dolgozni. Ennek eredményeként készült el egy olyan szolgáltatás is, ami a Facebookon most elérhető élő videóközvetítéshez hasonló. Azaz: a használója nem csupán látja, hallja is, ami történik.

A bírósági dokumentumok szerint a Meta lényegében lemásolta ezt, majd pedig Facebook Live és Instagram Live néven a saját rendszereibe építette.

A közösségi oldal szóvivője szerint nem követtek el szabadalomsértést, ezért jogorvoslati kérelmet nyújt be a vállalat.

Illusztrációs fotó: Pixabay