2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Zelenszkij az orosz mozgósításról: „Putyin vérbe akarja fojtani Ukrajnát”

frisshirek.hu, 2022. szeptember 21. - 13:33
Zelenszkij az orosz mozgósításról: „Putyin vérbe akarja fojtani Ukrajnát”
Ukrajna és szövetségesei elítélték a Vlagyimir Putyin orosz elnök által ma reggel bejelentett részleges mozgósítást, mely 300 ezer hadi tapasztalattal rendelkező tartalékos behívását jelenti. Alkeszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető szerint hatalmas tragédiába fog torkollni az Ukrajnában harcoló orosz haderő tartalékosokkal történő feltöltése.

A 444.hu írta meg, hogy Zelenszkij még nem látta Putyin beszédét, de a hozzá eljutott hírek szerint semmi újdonságot nem talált benne, hiszen Putyin már végrehajtotta a részleges mozgósítást. „A hírszerző szolgálataink és a szövetségeseink már elmondták nekünk. Egész múlt hónapban zajlott már a mozgósítás” - mondta. Elmondta, Oroszországnak „gondjai vannak a tisztekkel és más katonai állománnyal”, hiszen már nem harcban kipróbált kadétokat is mozgosítottak. „Ezek a kadétok elestek. Még a kiképzést sem tudták befejezni, (...) nem tudnak harcolni. Idejöttek, és most haldokolnak” - fejtette ki.

Az ukrán elnök szerint Putyin tisztában van azzal, hogy „az egységei csak menekülnek. Egy milliós seregre van szüksége (...), mert látja, hogy a hozzánk induló katonák nagy része csak elszalad.” Putyin fenyegetései nem hatották meg, és közölte, nem tervezi, hogy leállítják az oroszok által megszállt területek visszafoglalását. Biztos benne, hogy képesek lesznek lépésről lépésre felszabadítani az oroszok által megszállt területeiket."

Zelenszkij csak fenyegetésnek érzi a részéről a nukleáris fegyverek bevetését, hiszen jól tudja,

a világ nem engedné meg neki az atomfegyverek használatát.

De mivel nem lát bele az orosz elnök fejébe, így ennek kockázata folyamatosan valós veszély marad. 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közlése szerint

a most behívásra kerülő 300 ezer tartalékos alig több mint 1 százaléka Oroszországban szükség esetén mobilizálható létszámnak.

A miniszter azt is elmondta, 5 397 orosz katona esett el az invázió február 24-i kezdete óta. Ez az első hivatalos moszkvai adat az emberveszteségre vonatkozóan. Washington ezzel szemben 15 ezer főre tette a harcok soron megölt orosz katonák számát, még júliusban kiadott jelentésében. Kijev ugyanakkor ennél is jóval magasabbra teszi az orosz veszteségeket, ám ebben szerepet játszhat az ukrán katonák harci morálja erősítésének szándéka is.

Moszkvában riporterek Dmitrij Peszkov elnöki szóvivőt kérdezték a mozgósítás részleteiről. Peszkov csak annyit árult el, hogy

harci tapasztalattal rendelkező tartalékosokat mozgósítanak, akiket Ukrajnába vezényelnek.

További részletek a későbbiekben várhatóak – közölte. A szóvivő a határok esetleges lezárását firtató kérdésekre nem kívánt válaszolni. Újságírókban felmerült, hogy egyesek megpróbálhatják sürgősen elhagyni az országot, hogy elkerülhessék a katonai behívót.

Mindeközben a bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, a Kreml-kritikus Alekszej Navalnij is megszólalt.

Hatalmas tragédiába fog torkollni a mozgósítás, nagyszámú emberveszteséggel.

Azért, hogy megőrizhesse személyes hatalmát, Putyin egy szomszédos országra támadt, ahol embereket öletett meg. Most pedig oroszok sokaságát küldi a háborúba – mondta Navalnij videókapcsolaton keresztül egy bírósági meghallgatása során.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök az ENSZ közgyűléséhez intézett tegnapi New York-i beszédében

az imperializmus új formájának minősítette Moszkva ukrajnai invázióját.

A háború lezárására irányuló tárgyalások kizárólag akkor lehetnek sikeresek, ha garantálják Ukrajna szuverenitását és biztonságát, s egyúttal  a megszállt ukrán területek felszabadítását is biztosítják – tette hozzá a francia államfő.

Putyin döntése arra utal, hogy az invázió kudarcot vall. A fenyegetések és a propagandagépezet sem tudja elrejteni a tényt, hogy Ukrajna megnyeri ezt a háborút, a nemzetközi közösség egységbe tömörül, Oroszország pedig pária állammá válik a világszínpadon -áll a Ben Wallace brit védelmi miniszter által jegyzett londoni nyilatkozatban.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett részleges mozgósítás további mobilizációra kell, hogy sarkallja a szabad világot, a NATO-nak Ukrajna pénzügyi támogatásával és fegyverszállításokkal kell válaszolnia rá - jelentette ki Mateusz Morawiecki. Oroszország folytatni fogja romboló tevékenységét, megpróbálja elérni Ukrajna elpusztítását, területei egy részének elfoglalását - értékelt a lengyel miniszterelnök. Rámutatott: az orosz fél az utóbbi időben több fájdalmas vereséget is elszenvedett, ezért most újabb tervbe kezdett.

A világ szeme láttára meg akarja változtatni a határokat, el akarja foglalni és annektálni az ukrán területek egy részét.

Pawel Jablonski varsói külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, az orosz elnök a konfliktus további eszkalálására fog törekedni és arra, hogy Ukrajna minél nagyobb veszteségeket szenvedjen. Oroszország azonban belső problémákkal küzd, Putyin lépéseinek hatékonysága rendkívül korlátozott lesz - mondta.

Arra reagálva, hogy Putyin nukleáris fenyegetéssel vádolta meg a Nyugatot, miközben arra figyelmeztetett, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, a lengyel diplomata leszögezte: Moszkva valódi cselekvési lehetőségei olyanok, mint amilyeneket már közel hét hónapja megfigyelhetünk Ukrajnában. Hozzátette: Oroszországnak nagyon rossz szándékai vannak egész Európa felé, de eddig képtelen volt megvalósítani őket - írja az MTI.

Az Európai Unió szerint Putyin kétségbeesésében döntött a mozgósításról. Brüsszel ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy ez a konfliktus eszkalációjához vezet. Mindez újabb bizonyíték arra, hogy

Putyin nem érdekelt a békében, ellenkezőleg, agresszív háborúja kiterjesztését kívánja

- jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője egy sajtókonferencián. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy mennyi negatív következménye volt mostanáig világszerte az immár közel hét hónapja tartó ukrajnai háborúnak - írja a France24.com hírfolyamában. 

Az Európa Tanács főtitkára szerdán kiadott közleménye szerint az orosz erők által ellenőrzött ukrán területeken bejelentett referendumok megtartása a két ország közötti konfliktus további fokozódásához vezethet. Marija Pejcinovic Buric, a 47 tagállamot tömörítő regionális nemzetközi szervezet vezetője kijelentette: a luhanszki, a donyecki, a herszoni és a zaporizzsjai régiókban az Oroszországhoz való csatlakozásról tervezett népszavazásokat nem lehet megtartani az alapvető demokratikus alapelvek tiszteletben tartása mellett. Megszállás alatt tartott, fegyverek felügyelte népszavazás eredményét nem lehet elfogadni és elismerni - húzta alá.

Elutasítjuk a demokrácia ilyetén kigúnyolását és megerősítjük elkötelezettségünket tagállamunk, Ukrajna függetlensége, önálósága és területi egysége mellett

- tette hozzá Pejcinovic Buric az Magyar Távirati Iroda híradása szerint.

A távol-keleti Japán miniszterelnöke is élesen bírálta az ukrajnai orosz inváziót. Moszkva destabilizálja a nemzetközi rendet, mely atomjaira hullhat szét. Az elnyomó hatalmi politika helyett a jog uralmának kellene érvényesülnie a nemzetközi színtéren – jelentette ki Fumio Kishida. Kishida, aki Hiroshimából szólt az ENSZ közgyűlés üléséhez,

elítélte Oroszország nukleáris fegyverekkel való fenyegetőzését is.

Mint ismert, Hiroshima városára dobták el az első atombombát a II. világháború utolsó napjaiban.

Kép: rferl.org