Veszprém megyében 2022. január 1-től Ajkán szűnt meg a villanyautók ingyenes parkolási lehetősége, majd idén szeptember 1-től Pápa is csatlakozott a sorhoz. Veszprém megyén kívül jelenleg Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Siófokon, Szentendrén, és Velencén sem lehet a zöld rendszám ellenére sem ingyenesen parkolni.

Veszprémet tekintve a fenti lehetőség jelenleg még csak feltételes, ugyanis a város közgyűlése csak hó végén, szeptember 29-én fogja tárgyalni azt a javaslatot, melyben – többek között – zöld rendszámos kedvezmény megvonását is tartalmazza.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztató keretén belül jelentette be az említett javaslat részleteit. Elmondása szerint az autók számának folyamatos növekedése jelentős terhet ró a városi infrastruktúrára. A lakossági visszajelzések alapján a jelenlegi fizetős zóna határán lakók életét megnehezíti, hogy egyre több autót a környező utcákban tesznek le, így ez indokolja, hogy október 1-jétől újabb utcákban válik fizetőssé a parkolás.

A javaslat szerint több jelenleg is fizetős területet átsorolnak a sárga vagy zöld zónából a legdrágább piros zónába, miközben a parkolási díjak is emelkednek. A piros zónában 480 Ft/óra, a zöldben 320 Ft/óra, a sárgában 240 forint/óra lesz a parkolási díj, a bérletek ára pedig 30-50 százalékkal fog emelkedni.

Újítás továbbá, hogy a hétvégi ingyenes parkolás is részben megszűnik, ugyanis a piros zónákban a tervek szerint a november 1-től szombatonként 7-12 óra között is fizetni kell majd a parkolásért.

Szintén november 1-től tervezik a zöld rendszámos autók ingyenes parkolásának megszüntetését is.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyiek véleménye, így megkérdeztünk néhány veszprémi lakost, mi a véleményük a tervekkel kapcsolatban. Az érzések igen vegyesek.

Egy helyi férfi az alábbiakat mondta el:

„Teljesen egyet értek azzal, hogy a zöld rendszámosok is fizessenek a parkolásért. Azért valljuk be, ezek az autók nem kevés pénzbe kerülnek… ha a 20 éves suzuki tulajának futja parkolódíjra, akkor a villanyautósoknak is.”

Egy másik hölgy így nyilatkozott:

„Két parkolási zóna között lakom, napi problémát okoz, hogy azok, akik nem akarnak fizetni a parkolásért, az utcánkba állnak, így amikor én akarok leparkolni a saját házam előtt, akkor nem tudok. Bosszantó. Bízom benne, hogy a városvezetés kitalál valami megoldást, mert Veszprémben egyre több az autó és nincs elég parkolási lehetőség.”

Egy villanyautó-tulajdonos így reagált a kérdésre:

„Igazából értem is, meg nem is. Azt nem értem, hogy ha mi is fizetünk, akkor azzal miért lesz több hely a városban…, azt viszont értem, hogy a végtelenségig nem lehet hagyni, hogy mi ingyen parkoljunk. Tény, hogy vannak olyanok, akik majd egész napra ott hagyják valahol az autójukat, így értékes helyet vesznek el másoktól, akik viszont fizetnének a parkolásért.”

Egy másik zöld rendszámos autó tulajdonosa eképp vélekedett:

„Én felháborítónak tartom az ötletet is. Azért vettünk villanyautót, hogy környezetbarátabb megoldással tudjunk közlekedni, és elmondom: nem volt olcsó mutatvány. Az a rengeteg autó, ami egész nap jön-megy a városban, mind szennyezi a levegőt, mi zöld rendszámosok nem. Kaphatnánk cserébe annyit, hogy legalább a parkolásért nem fizetünk. Vagy, ha mindenképpen be kell hajtani a parkoló díjat, akkor lehetne egy türelmi időszak, mondjuk egy óra, mint anno a pláza parkolóban. Így mi ki tudnánk használni a lehetőséget továbbra is, de nem vennénk el a helyet a többiektől, mert nem hagyhatnánk ott az autónkat hosszabb időre.”

A vélemények, ahogy látszik, elég vegyesek. A városi közgyűlés hóvégi döntéséről a későbbiekben beszámolunk.

Fotó: Freepic