Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentését követően a moszkvai parlament alsóháza, az Állami Duma módosította a katonai szolgálati kötelezettségek megsértésének – például a dezertálás és a szolgálatból való kijátszás – büntetését. 

A törvényjavaslat 15 évig terjedő börtönbüntetést ír elő a katonai szolgálattal összefüggő ellenállásért vagy a katonai parancs megsértésére való kényszerítésért, amely erőszakkal vagy annak fenyegetésével jár, mozgósítás vagy hadiállapot ideje alatt.

Az Állami Duma képviselői bevezették a „mozgósítás”, a „hadiállapot”, a „háborús idő” és a „fegyveres konfliktus” fogalmát az oroszországi Büntetőtörvénykönyvbe, amelyek ezentúl súlyosbító tényezőnek minősülnek a büntetőjogi ítéletekben.

Elemzők szerint az orosz hadsereg jelentős munkaerőhiánnyal néz szembe.

Oroszország megkezdi állampolgárai részleges mozgósítását – jelentette be Vlagyimir Putyin elnök szerda reggel a nemzethez intézett, nagyon várt beszédében.

Szülőföldünk, szuverenitásának és területi integritásának védelme, népünk és a felszabadult területeken élő népünk biztonságának biztosítása érdekében szükségesnek tartom támogatni a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar javaslatát a részleges mozgósítás lebonyolítására az Orosz Föderáció

– mondta.

Putyin a mozgósítást a donbaszi szakadár köztársaságok által tegnap kezdeményezett népszavazásokkal indokolta, mivel Oroszországnak véleménye szerint kötelessége megvédeni az ott élő, Oroszországhoz csatlakozni kívánó lakosságot.

"Megismétlem, csak részleges mozgósításról beszélünk. Vagyis csak azok az állampolgárok lesznek sorkötelesek, akik tartalékban vannak, és mindenekelőtt a fegyveres erőknél szolgáltak, rendelkeznek bizonyos katonai szakterületekkel és megfelelő tapasztalattal. Miután a kijevi rezsim ma nyilvánosan megtagadta a donbász-probléma békés megoldását, és ráadásul bejelentette igényét az atomfegyverekre, teljesen világossá vált, hogy a következő nagyszabású offenzíva a Donbászban, ahogy az már kétszer megtörtént. , elkerülhetetlen volt.

Hozzátette: "A nyugat célja országunk meggyengítése, megosztása és végső soron elpusztítása" - mondta Putyin. "Már egyenesen azt mondják, hogy 1991-ben meg tudták osztani a Szovjetuniót, és most eljött az ideje annak, hogy Oroszország feldaraboljon olyan régiók és területek sokaságára, amelyek végzetesen ellenségesek egymással." - mondta Putyin, de ezzel a mondattal a célja egyelőre ismeretlen - olvasható a CNN összefoglalójában.

Oroszország hadereje mintegy 2 millió tartalékos katona behívásával bővíthető azonnal. Putyin bejelentése az ukrajnai háború súlyos eszkalációjának irányába mutat.

 Fotó: MT

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án.