„Beszéljünk világosan: az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsának egy állandó tagja megtámadta szomszédját, és megpróbált letörölni egy szuverén államot a térképről”

Biden szerint senki nem fenyegette Oroszországot, és senki más nem kereste a konfliktust Ukrajnában. Biden hangsúlyozta, hogy

Oroszország megkísérelt letörölni egy szuverén államot a térképről, hozzátéve, hogy a háború „Ukrajna mint állam megszüntetéséről szól, világosan és egyszerűen”.

Kiemelte, az Egyesült Államok azt szeretné, hogy a háború igazságos feltételekkel érjen véget. „Olyan feltételekkel, amelyek mellett mindannyian elköteleződtünk: nem foglalhatod el önként egy másik állam területét.” Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetése Európával szemben felelőtlen és elfogadhatatlan - tette hozzá. Szerinte egy nukleáris háborún nincs mit megnyerni:

„Egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is lehet megvívni”.

Kiemelte, hogy kisebb nemzetek szuverenitásának védelme a nagyobbakéval egyenrangú, az ENSZ-nek ki kell állnia nemzetei védelmében. Felszólította a Közgyűlés résztvevőit, hogy tegyék meg a maguk dolgát a jövőért és az emberiségért - írta a telex.hu a BBC tudósításából. 

„Nem passzív tanúi vagyunk a történelemnek, mi magunk írjuk történelmet.”

A Guardián tudósítása szerint már száz oroszt tartóztattak le, mert tiltakozott a mozgósítás ellen.

Egyre több orosz városból érkeznek hírek megmozdulásokról, amelyben arról értesülhetünk, hogy civilek tucatjai tiltakoznak a szerda reggel bejelentett mozgósítás ellen. Hogy ilyen kevesen merik felvállalni a véleményüket, abban nagyon nagy szerepe van annak, hogy a karhatalom azonnal fellép minnden tiltakozó ellen, akiket a háború kezdete óta bevezetett szabályok szerint akár 15 év szabadságvesztésre is ítélhetnek - szemlézte a hírt a 444.hu.

Tomsk today. Sign reads “Give me a hug if you’re also afraid.”

Needless to say punishment for protesting the war in Russia can be severe. pic.twitter.com/FFiF2PPnoo

— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 21, 2022

Protests against mobilisation are taking place in several Russian cities today, mostly small-scale actions leading to a smattering of arrests. The woman’s sign reads “No to Mobilisation” pic.twitter.com/EbytXN2OQF

— Matthew Luxmoore (@mjluxmoore) September 21, 2022

A mozgósítás azt jelenti, hogy az orosz invázió sikertelen

Liz Truss miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a korábban New York-i ENSZ-közgyűlésen folytatott találkozó után azt mondják, hogy határozottan elítélik Oroszország ukrajnai lépéseit. Közleményükben egyetértenek abban, hogy az oroszországi mozgósítás „az orosz invázió kudarcának jele”.

"Ez a gyengeség nyilatkozata"

- mondták, hozzátéve, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát, "ameddig csak kell".

A „részleges mozgósítás” azt jelenti, hogy Oroszország mintegy 300 000 katonai tartalékos katonát hív be.

De Vlagyimir Putyin rendelete nem határoz meg felső határt – ezt a számot Szergej Sojgu védelmi miniszter adta meg. Katonai gyakorlattal rendelkező szakembereket akarnak besorozni – köztük sok tartalékos tisztet, néhányan 60 év körüliek

Ragaszkodnak ahhoz, hogy hadköteleseket ne küldjenek.

A legtöbb orosz férfinak katonai szolgálatot kell teljesítenie – általában egy évig –, de sokan egészségügyi okokból vagy diákként kapnak felmentést - írja a BBC.

Zelenszkij felszólította a világ vezetőit, hogy háborús helyzetben mondjanak le a semlegességről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán arra szólította fel a világ vezető politikusait, hogy a háborús helyzetre tekintettel mondjanak le a semlegesség álláspontjáról, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy ösztönözze a többi demokratikus országot, segítsenek többet, adjanak még több fegyvert Ukrajnának - írta az MTI.

"Nem lehet egyensúlyozni a jó és a rossz, a fény és a sötétség között. Választani kell egy oldalt. Minden szubjektum, minden állam nyitott és szabad. Ezért képesek választani egy oldalt, de nem maradhatnak középen" - jelentette ki Zelenszkij. Felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy a szabad világ őrizze meg egységét az Oroszországgal szembeni szankciók kérdésében. Az ukrán elnök szerint a legfontosabb szankció, amelyet Oroszországgal szemben alkalmazni kell, az, hogy ismerjék el a terrorizmust támogató államként.