2022.09.25., vasárnap - Eufrozina, Kende
Budapest: 13o - 14o
Az ország 19 megyéjében

Hatalmas újítás a magyar nőgyógyászatban, bevetették a robottechnikát

frisshirek.hu, 2022. szeptember 21. - 13:30
Hatalmas újítás a magyar nőgyógyászatban, bevetették a robottechnikát
A Da Vinci sebész robotot már július óta alkalmazzák a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, a betegek a beavatkozás után sokkal hamarabb hazamehetnek és felépülésük is sokkal gyorsabb.

Az SE az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, a rosszindulatú nőgyógyászati elváltozások közül az emlődaganat után a méhtest daganata a leggyakoribb betegség, évi 1000-1200 új esetet diagnosztizálnak. A méhtestdaganat eltávolítására a legújabb nemzetközi ajánlások a minimálisan invazív műtéti technika alkalmazását javasolják.

A közleményben idézték Lintner Balázst, a klinika főorvosát, aki az eljárás előnyeiről azt mondta: az ebbe a körbe tartozó laparoszkópia és a robottechnika sokkal kisebb terheléssel és gyorsabb gyógyulási idővel jár, a páciensek a műtét után általában 1-2 napon belül hazamehetnek. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika daganatellátó centruma négy éve nyújt komplex ellátást, területi megkötések és beutaló nélkül.

Méhtestdaganatok esetén csaknem mindenkit minimálisan invazív eljárással műtenek, ami eddig a laparoszkópiás beavatkozást jelentette,

július óta azonban, ugyan kisebb mértékben, de a Da Vinci robotot is bevonták az ellátásba.

Robottechnikával azokat a betegeket is megoperálhatják minimálisan invazív eljárással, akiknél egy egyszerűbb laparoszkópiás műtét nem vagy csak nagyon nehezen lenne kivitelezhető. A sokszoros nagyítás, a háromdimenziós kép és a robot emberi kéznél is nagyobb mozgástartománya olyan mozdulatokat tesz lehetővé, mint amelyeket egy nyitott hasi műtétnél végeznek és amelyekre a merev laparoszkóppal nincs lehetőség - ismertette a főorvos.

A klinika négy műtőjéből kettőben heti két nap operálnak a centrum orvosai, terveik szerint ez heti három napra bővül majd.

Azoktól a betegeknél, akiket daganat gyanúja miatt jönnek a klinikára, nem kérnek beutalót, csak bejelentkezést a pénteki ambuláns napra, az igazolt eseteket pedig a diagnózistól számítva egy-másfél hónapon belül megoperálják

- közölte az egyetem.