Az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága Lex Hadházy-t javasol – a hvg.hu értesülései szerint. A testület ugyanis meg akarja előzni, hogy a jövőben a parlamenti mandátumot nyert képviselők az Országgyűlés megalakulásakor megtagadják az eskütételt.

Mint ismert, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a parlament májusi megalakulásakor nem tett esküt képviselőtársaival.

Döntése mellett akkor azzal érvelt, hogy nem akart szemtanúja lenni annak, ahogy a parlament megszavazza, hogy az április 3-i egy tisztességes és demokratikus választás volt.

Eskütétel hiányában azonban a politikus nem kapott fizetést, és bizottsági helyekre sem szavazhatták meg őt. A parlamentbe is csak egy turistacsoporthoz csatlakozva jutott be az elmúlt napokban. Pedig a Zuglóból mandátumot szerző képviselő rögtön a májusi közös eskütétel után jelezte a házvezetésnek, hogy letenné az esküt, de azóta nem kapott erre időpontot.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke ezt azonban nem húzhatja tovább szeptember 26-nál, mert aznap fog esküt tenni a két új jobbikos képviselő, akik a két lemondott jobbikos politikus helyére ülnek majd be, Ander Balázs és Dudás Róbert.

Az Igazságügyi Bizottság javaslata értelmében elveszítheti mandátumát az a politikus, aki az alakulóülés alkalmával önhibájából – például politikai demonstrációs céllal – nem tesz esküt. Ez azonban nem érinti Hadházy Ákost, a hvg.hu információi szerint.

A javaslattal kapcsolatban a Demokratikus Koalíció azonnal tiltakozását fejezte ki, és az Igazságügyi Bizottság ülésén nem szavazta azt meg. A kormánypárti többségnek köszönhetően azonban átment a tervezet.

Fotó: Facebook/Hadházy Ákos oldala