Amióta februárban összeállt az ellenzéki pártok közös listája, és a Jobbik megnevezte a saját, mandátumszerzésre ajánlott politikusait, téma volt azt, hogy várhatóan előbb-utóbb csere lesz a frakcióban. Egyes politikusok esetében arról pletykáltak, hogy már eleve is azért kerültek fel a listára, hogy majd egy adott pillanatban átadják a helyüket másoknak. Olyan jobbikosoknak, akik egyéni körzetet vállaltak a kampányban, de rossz üzenete lett volna annak, ha listás befutó hellyel kínálják meg őket.

Erre a cserére tegnap került sor, miután a Jobbik közleményében tudatta, lemond parlamenti székéről Szabó Hajnalka és Végh Noémi.

Az utóbbi politikus kapta meg Márki-Zay Péter mandátumát, mert a korábbi miniszterelnök-jelölt úgy döntött, hiába volt listavezető, megőrizve inkább hódmezővásárhelyi polgármesteri tisztségét, nem ül be a parlamentbe.

A politikus aztán az akkor még együttműködő hat ellenzéki pártra hagyta, hogy kivel töltik fel a helyét.

„A két képviselő asszony a mögöttünk álló nehéz időszakban is nagy figyelemmel és alaposan végezte munkáját és képviselte a Jobbik által meghatározott konzervatív politikát az Ország Házában. Alapos munkájukat és kitartásukat ezúton is szeretnénk megköszönni, közösségünk személyüket és kiállásukat nagyra tartja”

– méltatta őket a párt.

A megüresedett székekről a Jobbik országos elnöksége döntött, így azt Ander Balázs, a párt Somogy megyei elnöke – aki a nagyatádi körzetben indult az áprilisi választásokon –, valamint Dudás Róbert, aki a hevesi elnök – és Vona Gábor korábbi helyén, Gyöngyösön mérkőzött meg az egyéni mandátumért sikertelenül – kapta.

A közlemény szerint Ander Balázs pedadógusként az oktatásnak fog kiemelt figyelmet szentelni, míg korábbi polgármesterként Dudás Róbert az önkormányzatok terén képviseli majd a Jobbik politikáját a parlamentben.

A csere eredményeképp tegnaptól a Jobbik frakciójában egyetlen női politikus sem foglal helyet.

Fotó: A Jobbik választmánya. Forrás: Facebook/ A Jobbik oldala